Стефан Янев: Военната интервенция на Русия е абсолютно неприемлива

"Военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива", написа министърът на отбраната Стефан Янев в профила си във Фейсбук преди минути.

Янев участва в извънредната среща при президента по повод събитията в Украйна и атаката на Русия срещу страната рано тази сутрин.

"Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната", пише министърът на отбраната.

Военният министър събра голяма негативна обществена реакция в социалната мрежа, след като в коментар пред една от националните медии преди срещата на "Дондуков" 2 призова "да не бързаме да слагаме етикети". "Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна. Путин внимателно избягва ползването на думата война. Доста фриволно се използва тази дума“, каза по-рано Стефан Янев. /БГНЕС