Стефан Чайков: Очакваме 3000 пътни строители пред парламента

"Над 3000 души очакваме да дойдат тук пред Народното събрание от пътностроителните фирми и още поне 2000 души ще има в страната на различните точки", каза пред БГНЕС председателят на БКК Пътища Стефан Чайков.

Протестът на пътните строители започва в 9 часа в столицата, а и ще бъдат блокирани различни пътни участъци в цялата страна. Междувременно се очаква и пресконференция в Министерски съвет, след като вчера бе съобщено, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, е „пропуски в документацията за участие“, предложена от самата АПИ. Обществените поръчки бяха обявени през април 2022 г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи. Предстои и извънредно заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Стефан Чайков припомни, че основните искания на протеста са три:

“Първото е приемане на измененията в законодателството, които да позволят индексиране на цените на строителството, тъй като на всички е ясно, че инфлацията прави невъзможно изпълнението на обектите, които са спечелени през обществени поръчки. Второто е разплащане на дължимите 720 млн. лв, които неколкократно бяха потвърдени от държавните институции, че се дължат. Дори и с решението на НС изрично се казва, че се дължат, просто към онзи момент беше взето решение да се изплатят само 50% от тях. И третото, за което апелираме, народните представители да изменят решението от 20 април, тъй като съгласно него на 30 септември България ще се озове без поддържане на пътищата”, допълни той.

Той каза, че протестът може да бъде удължен, ако исканията им не бъдат удовлетворени, но ако президентът разпусне парламента вероятно ще приключат и протестните действия. “Нашият протест ще продължи докато не получим адекватен отговор на исканията си. Може да се удължи в достатъчно дълъг период от време, но зависи и от това колко е дълъг животът на това Народно събрание”, каза Чайков.

Председателят на БКК Пътища апелира към народните представители и изрази надежда, че поне някой от тях ще се вслушат в исканията им. “Все още се надяваме, че има достатъчно мъдрост в народните представители да осъзнаят, особено критичния факт, че на 30 септември България ще остане без поддръжка на пътищата”, заяви Чайков. /БГНЕС