Стефан Тошев: Борбата учи на дисциплина, организираност, труд

"Борбата учи на много неща - на дисциплина, на организираност, на труд, на постоянство. Борбата изгражда много качества във всеки човек. Неслучайно в 200 държави по света спортът борба е официална държавна политика. Много сме благодарни на Фондация "Спорт в България" за помощта, за грижите, които имат към нас, за отношението, което получаваме. Огромно значение, радваме се, че ги има и че са с нас". Това заяви пред БГНЕС главният треньор на спортен клуб „Борба – Левски“ Стефан Тошев.

В клуба тренират около 250 деца, като амбицията е тази бройка да бъде увеличена, а с изграждането на нова зала клубът ще се превърне в най-големия център по борба в Европа. "Последните успехи за летния сезон бяха в Бургас, като с юношите имаме четири шампиона и две трети места и се класирахме на първо място отборно, пред ЦСКА и Плевен. При кадетите също завоювахме първо отборно място - имахме четири първи, две втори и няколко трети места. Сега са финалите във възраст момчета, като имаме трима за първо място и осем за трето място, пожелавам им успех, дано и в тази възраст станем отборни шампиони. Разбира се, доволен съм, но винаги може и по-добре. Сега ни предстоят големите първенства, в България имаме за мъже и гледаме към европейските и световни първенства", сподели Тошев относно последните състезания на борците.

"В класически, свободен и жени имаме към 250 деца вече. Работим много сериозно, имаме към 10 треньора, голям екип сме, всеки си върши работата, работим и резултатите са налице. В момента приключваме работата по новата зала, надявам се днес децата да започнат да тренират в нея - вътре са осем зони, тук са две, горе има още една зала, общо стават 12 тепиха, с което ставаме най-големият център по борба в Европа", каза още той и допълни защо препоръчва на родителите да запишат своите деца да тренират борба: "На първо място това е един от първите спортове още в древността. В България е един от най-успешните спортове, има реализация, има път, има бъдеще. Борбата изгражда много качества във всеки човек".

Тошев коментира и предстоящата Олимпиада в Париж. "Това е най-важната част от успеха на един състезател, треньор и на цялата държава - Олимпийските игри. Надявам се колкото може повече квоти да имаме и дай Боже, повече медали". /БГНЕС

Категории:

Тагове: