Стефка Костадинова: Пожелавам успех на новия спортен министър

Пожелавам успех на новия спортен министър. Това заяви председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова след връчването на традиционните годишни награди Спортен Икар, предаде репортер на БГНЕС.

Церемонията се състоя в Гранд Хотел София, а на нея освен отличените спортисти, треньори, журналисти и деятели присъстваха още председателят на Фондация "Български спорт" Николай Божинов, изпълнителният директор Живко Вангелов, председателят на журито на "Спортен Икар" Здравка Йорданова и членът на Управителния съвет на Фондацията Пламен Кръстев.

„Една великолепна, златна олимпийска година за българския спорт. България в Токио спечели шест медала, от които три златни. Аз съм много горда от тези момичета, благодарение на тях ние всички чухме българския химн и сме горди, че сме българи. Имаше хора, които преди да заминем, казаха, че нашата делегация е много малка. Освен тези брилянтни дами, имаме своите герои и при младежи. Пожелавам на тези деца много силна подготовка, дано другите олимпийски игри бъдат за тях върхова форма. Поклон пред тези българи юнаци“, започна председателят на БОК.

Костадинова коментира и подготовката за Зимната олимпиада в Пекин, която ще се проведе между 4-20 февруари 2022. „Подготовката за Зимната олимпиада върви добре, в момента се доуточняват пътуванията. Има 5-6 квоти, като цяло целта ни е да имаме 20-21 квоти. Нашата делегация ще бъде 45-48 човека. Дано нашите зимни спортисти покажат своята върхова форма. Олимпийските игри са върхът на една спортна кариера“.

На въпрос на БГНЕС относно назначението на новия спортен министър Радостин Василев, тя отвърна: „Искам да пожелая успех на новия спортен министър, надявам се, че нещата ще са окей и той ще помага на спорта като цяло. Пожелавам му успех и много нерви, защото постът министър е ветровит.

Председателят на БОК даде своето мнение и за опасността от изваждане на боксът и вдигането на щанги от олимпийската програма от Игрите в Лос Анджелис през 2028, както и евентуалния бойкот на Игрите в Пекин след по-малко от два месеца. „Това нещо не е още окончателно, ние с нашите връзки ще съдействаме да не се случи, но това е решение на Международния олимпийски комитет. Боксът и щангите са носили много медали на България през годините. Аз като бивш спортист не искам да бъдат извадени от програмата. Според мен спортът е над политиката. Най-много ще пострадат спортистите, ако тези Игри се бойкотират от дадени страни. Няма го същият дух, същата тежест на тези Игри. От все сърце мисля, че тези държави трябва да помислят разумно за своите спортисти“, завърши тя. /БГНЕС