Стената-хотел на Алепу продължава да генерира обществено недоволство

Спорното строителство в природни обекти продължава да бъде сред основните причини за обществено недоволство, предаде репортер на БГНЕС.

За вторник вечер отново е насрочен протест в София, а такъв ще се проведе и в още няколко големи града, сред които Пловдив, Русе, Бургас и други. Това е поредното доказателство за това, че екологията е сред темите, която все още е способна да изкарва хора на улицата. Недоволните граждани обаче се обявяват не само срещу строежите, придобили огромна популярност напоследък, но и срещу подготвяните промени в Закона за биологичното разнообразие, регламентиращи управлението на зоните от европейската мрежа „Натура 2000“. Стотици граждани вече няколко пъти излязоха, за да обявят „Натура или арматура“.

Един от случаите, който се превърна в най-силен генератор на обществено недоволство, е строежът на плаж Алепу край Созопол. По всички личи, че подпорната стена, предназначена да укрепи свлачище, ще прерасне в хотел, който ще приема гости. Хотелът-подпорна стена привлече внимание наскоро, но историята му е много по-дълга и датира още от 2005 г. Тогава общината решава да се включи в проекта „Алепу вилидж“, правейки апортна вноска от десетки декари земя. През 2008 г. по време на кмета Панайот Рейзи общинският дял в частното дружество е продаден.

Следва сравнително дълъг период на затишие, но през 2018 г. на мястото на обекта се появява свлачище, поне така констатират няколко институции, което води след себе си и необходимостта от неговото укрепване. Ето защо през същата година общината дава разрешение за брегоукрепително съоръжение, а на последващ етап и за ваканционно селище.

След като снимките започнаха да обикалят социалните мрежи и да предизвикват напрежение, прокуратурата поиска съдът да обяви за нищожно разрешението за строеж. В началото на летните месеци пък фирмата-инвеститор за първи път показа визуализация как изглежда проектът, на която ясно личеше, че е предвиден и басейн.

В края на юни пък строежът беше „опакован“ и буквално скрит от погледите на всички, а съдбата му сякаш засега е неясна.

Въпреки мнението на някои хора, че в световната практика има редица случаи, в които жилищна сгради служат за подпорни стени, общественото недоволство и напрежението около казуса продължава. /БГНЕС