Степан Хиндлиян: Между институциите и феновете трябва да има диалог за справяне с хулиганството по стадионите

Председателят на НКП на Левски Степан Хиндлиян представи гледната точка на фенклуба как може да бъде решен проблемът с футболното хулиганство по родните стадиони и в частност сред „сините" запалянковци. Според него това е процес, в който държавата с нейните институции, клубовете и привържениците трябва да си сътрудничат за справяне с проблема. Конкретно за Левски той предлага назначаването на т. нар Координатор за връзка с привържениците, който да действа като ключова точка за контакт за привържениците.

Тези решения, които ние предлагаме не са едностранчиви. Става въпрос за фигурата SLO (Supporter Liaison Officer/Координатор за връзка с привържениците; б.р.), която е въведена от УЕФА и всички големи европейски клубове с много привърженици имат. Това е екип от хора, съставен от авторитетни привърженици на клуба, които са познати и уважавани от публиката. В същото време те са в координация с футболния клуб, с делегатите и охранителните органи. Такава функция в Левски няма и смятам, че това е една от основните причини Левски редовно да получава наказания на европейките си мачове", заяви Хиндлиян. „Другите предложения са свързани с охрана, с мероприятията, които правим, за да популяризираме левскарството. В същото време тези мероприятия са и вид превенция срещу футболното хулиганство", добави той.

НКП разработи тези предложения за постигане на договорености с Левски за дългосрочна работа. Тези предложения ги внесохме в ПФК Левски. Те бяха изпратени до изпълнителния директор и собствениците на дружеството. За съжаление, все още нямаме отговор на тези предложения", каза още Хиндлиян.

Членът на НКП Димитър Костадинов също заяви: „Институциите не комуникират с нас, те се държат с нас като с досаден дразнител и проблем, който носи щети на клуба. Те не могат да очакват от нас да наказваме, защото нямаме такива права. Всеки носи лична отговорност. Трябва да има подход и водеща роля от страна на клуба в сферата на разясняването и възпитаването. Да се обяснява на хората какво може и какво не. Не може да се прехвърля топката към нас. Изкарват ни виновни за всичко, което се случва по футболните терени. Обясняваме си го с това, че на някой е изгодно да се случват тези неща. На нас не ни е изгодно да ни наказват лично и професионално, да наказват клуба. Левски толкова рядко играе смислени мачове, а ние да не можем да сме на стадиона заради наказание. По повод, че едва ли не сме изнудвали клуба?! Не, ние искаме да си официализираме отношенията. Да се знае кой е отговорен. В момента сме в абсолютно неведение - никаква комуникация", призна Костадинов. /БГНЕС