Степан Поляков: Говорейки лошо за България, македонците скачат върху себе си

Документалният филм „Последно полувреме“ трябва да затвори всички полувремена между България и РС Македония. Това заяви в интервю за БГНЕС режисьорът, продуцент и писател Степан Поляков.

„Последно полувреме“ е разказ за фалшификацията на историята. Документалната лента разказва истинската история на футболния мач между „Левски“ и скопския „Македония“, който се е играл през март 1942 г. Мачът е спечелен с 3:0 от „сините“. Любопитна подробност е, че по онова време мачовете са започвали с нацистки поздрав, но единият от отборите отказва да направи това и остава с прилепени до тялото ръце.

Този морален подвиг в разгара на Втората световна война, когато нацистката машина е в апогея си, е извършен от играчите на „Левски“... Тази истина обаче е изопачена в съвременния македонски игрален филм „Трето полувреме“, в който българите са представени като нацистки изверги.

„Филмът ни се казва „Последно полувреме“, за да затвори всички полувремена между нас и РСМ. В него ние сме показали истински кадри. По онова време нашият клуб „Левски“ и нашият клуб „Скопие“ играят мач за вътрешното ни първенство, левскарите отказват да вдигнат ръка, а това правят момчетата от Македония. Вдигат ръка в нацистки поздрав в Берлин, Рим, Виена и дори в Лондон и само в София ръцете остават долу. България е чиста от фашизъм“, подчерта Степан Поляков.

Според него опитът на „Трето полувреме“ и на съвременните македонски политици да представят българите като фашисти и нацисти е нелеп. Той е категоричен, че трябва да се говори за хората, като играчите на Левски, които са рискували много, отказвайки да вдигнат ръка.

„Тези хора са в някакъв смисъл герои, които ние не разпознаваме днес, ние трябва да говорим за тези хора, а не за глупостите в Македония“, каза Степан Поляков.

Друга гавра в македонския филм е свързана с живота на треньора на „Скопие“, който е известният унгарски евреин Илеш Шпиц. Той е спасен от депортацията от председателя на футболния клуб Димитър Чкатров. Той е български революционер, деец на ВМРО и един от организаторите на Македонската патриотична организация, обединяваща македонските българи в САЩ и Канада. Чкатров е разстрелян от сърбо-македонските комунисти през 1945 г.

„Ние спасяваме Илеш Шпиц. Той трябва да има некролог, на който да е написано всичко, а този човек няма такъв некролог, бих искал някой път да се срещна с режисьора на „Трето полувреме“ и да го попитам как спи“, каза Поляков.

В момента се подготвя и версия на английски език на „Последно полувреме“. Диктор е един забележителен британски актьор – Тери Рандъл. Той е бил леко смутен, когато е трябвало да прочете редовете за фашистката партия във Великобритания, която е имало сериозни почитатели на Острова през 30-те години на миналия век. „Той прочете тези редове и не се превърна в национален предател. Желанието ни е да пуснем филма в чужбина и истината да се види в цял свят“, заяви Поляков.

Според него РС Македония в момента се блъска в стената.

„Македонците не разбират, че колкото по-лошо говорят за България, толкова повече скачат върху себе си. Имам приятели македонци, те не са това, което се говори в официалната пропаганда“, заяви режисьорът на „Последно полувреме“. /БГНЕС