Степента на разпространение на британския щам е 1,32 пъти по-висока

Степента на разпространение на британския щам на коронавирус в Япония е 1,32 пъти по-висока от първоначално разпространената версия. До това заключение са стигнали експерти от Японския национален институт по инфекциозни болести, съобщава ТАСС, позовавайки се на японската национална телевизия.

Различните щамове се развиват в една и съща посока.

Учените отбелязват, че поради тази причина съществуващите методи за предотвратяване на разпространението на инфекцията може да са недостатъчни.

По време на изследването експертите анализираха данни за разпространението на инфекцията в продължение на 50 дни - от 1 февруари, когато в страната е регистриран първият случай на заразяване с британски щам, до 22 март.

Понастоящем британският щам на коронавируса е най-разпространен в Западна Япония, по-специално в префектура Осака, която на 7 април, поради рязкото нарастване на броя на новите инфекции, въведе режим на местна извънредна ситуация. Японски учени обаче предупреждават, че в близко бъдеще разпространението на новия щам може да достигне столичния регион.

Общо от началото на пандемията в Япония са регистрирани 494 хиляди случая на коронавирусна инфекция, регистрирани са 9,3 хиляди смъртни случая. Възстановени около 455 хиляди заразени, 456 пациенти са в тежко състояние. /БГНЕС