Стив Банън е обвинен в пране на пари и измама

Бившият топ стратег на Тръмп, Стив Банън, е обвинен в Ню Йорк в пране на пари, конспирация и схема за измама във връзка с ролята му в усилията за набиране на средства за частно финансиране на изграждането на стената по границата между САЩ и Мексико. Това показва обвинителният акт, разсекретен в четвъртък. Той включва две обвинения за пране на пари от втора степен и заговор от четвърта степен, съобщава „Гардиън“.

Банън се е предал сам на районната прокуратура в Манхатън, след като през последните дни му е било съобщено, че обвиненията са неизбежни, твърдят запознати източници.

Стив Банън е изправен пред обвинения, че е източил повече от 1 млн. долара от кампанията за набиране на средства "Строим стената", която обещаваше да вложи всички приходи за гарантиране на завършването на стената по границата между САЩ и Мексико. Целта е била да обогати себе си и своите сътрудници, се казва в обвинителния акт от 22 страници.

Според обвинителния акт, стотици хиляди долари са били преведени през юридически лица с нестопанска цел, включително някои контролирани от Банън, за да се плати заплата на Брайън Колфадж, един от неговите сътрудници.

Банън твърди, че е изправен пред политическо обвинение, което цели да подкопае крайнодясното му токшоу "Военна стая" по време на 60-дневната подготовка за междинните избори през 2022 г.

Банън се появи с белезници в съда в Манхатън и направи признание за невинност. След това той напусна съда, след като беше освободен без право на гаранция.

Обвинението е повдигнато през август 2020 г. срещу Банън и трима съучастници: Колфадж, Андрю Бадолато и Тимъти Ши, събрали над 25 млн. долара.

"Г-н Банън се е възползвал от политическите възгледи на своите дарители, за да си осигури милиони долари, които след това е присвоил. Г-н Банън е излъгал донорите си, за да обогати себе си и приятелите си", каза прокурорът за обвиненията, по които се предвижда максимум 15 години затвор в случай на осъдителна присъда.

Банън така и не стигна до съдебен процес, след като получи президентско помилване от Доналд Тръмп, с което федералните обвинения бяха заличени. Но помилването не се прилага за съдебни преследвания на щатско ниво и обвиненията в щата Ню Йорк представляват значителна правна опасност за архитекта на изборната победа на Тръмп през 2016 г.

По федералното дело от август 2020 г. Колфадж е признал пред съдията, че е заговорничил за незаконно получаване на пари от дарения, направени за проекта.

Очакваното обвинение идва седмици след като Банън беше осъден по две обвинения в престъпно неуважение към Конгреса за това, че не се е явил по призовка от специалната комисия на Камарата на представителите, разследваща нападението над Капитолия на 6 януари. Очаква се Банън да обжалва тази присъда.

Изграждането на стената на границата между САЩ и Мексико се превърна в лозунг за Тръмп по време на неговото президентство, а обвиненията предполагат, че Банън и съучастниците му са използвали популярността на проекта, за да заблудят донори за собствена изгода. Тръмп беше обещал, че стената ще бъде платена от Мексико.

Според федералния обвинителен акт, Банън, бивш инвестиционен банкер от "Голдман Сакс", и неговите съподсъдими са представили невярна информация, че всички събрани пари ще бъдат използвани "в изпълнение на тяхната мисия и цел", за да убедят поддръжниците на Тръмп да дарят средства за проекта. Колфадж е взел повече от 350 000 долара от дарените средства и ги е използвал, за да плати за ремонт на дома си, луксозен джип, лодка, количка за голф, козметична хирургия и бижута, се казва в обвинителния акт. Колфадж и Бадолато се признаха за виновни по обвиненията. /БГНЕС