Стиви Уондър става на 73 години

Стивланд Хардауей Морис, известен като Стиви Уондър, е роден на 13 май 1950 г. и няма нужда от представяне поне за любителите на музиката. Роден със заболяване, което го прави сляп от самото раждане, Уондър е дете-чудо и се утвърждава като легенда в музикалната индустрия. Човек с много таланти, той е известен не само с успокояващия си дълбок глас, но и с нововъведенията си, които оформят жанра R&B. През годините той издава над 20 студийни албума, с които печели награди от цял свят. Нека отпразнуваме рождения ден на легендата с някои любопитни факти от живота му.


"I Wish" е автобиографична песен

Наградената композиция от албума му от 1976 г. "Songs in the Key of Life" се основава на собствения му житейски опит.

60-те най-продавани музикални изпълнители

С над 100 млн. продадени плочи той е един от 60-те най-продавани музикални изпълнители от втората половина на XX век.

Той е забранен в Южна Африка

За това, че през 1985 г. приема наградата си "Оскар" от името на Нелсън Мандела, той е забранен от южноафриканското правителство и радиоканалите.

Той печели за три последователни албума

Уондър е единственият музикант, който е получавал наградата "Грами" за албум на годината три пъти подред.

Той също така има частична загуба на обоняние

Вследствие на автомобилна катастрофа през 1973 г. той частично губи и обонянието си.

Легендарният Стиви Уондър прави серенади на феновете си по целия свят с великолепния си глас. Роден е като Стивланд Хардауей Джъдкинс в Сагинау Мичиган на 13 май 1950 г. в семейството на Лула Мей Хардауей, американска авторка на песни, и Калвин Джъдкинс, служител на американската армия, той е третото от петте деца на майка си. Роден преждевременно, той ослепява в болничния инкубатор. Майка му се развежда с баща му, когато той е на четири години, и те се преместват в Детройт, където той посещава началното училище "Фицджералд". Тук той започва да пее в хора на баптистката църква в Уайтстоун. По-късно майка му променя фамилията си на Морис и той запазва името си за цял живот. От ранна възраст започва да свири на пиано, хармоника и барабани, а също така сформира група с приятел, наречена "Стиви и Джон" - от време на време свири по партита и улични ъгли.

През 1961 г. е открит от известния американски музикант Рони Уайт, който го води на прослушване в Motown - звукозаписната компания на Universal Music Group. Веднага подписва договор и получава сценичното име "Малкия Стиви Уондър". През 1962 г. е издаден дебютният му сингъл "I call it Pretty, But the Old People Call It the Blues" и първият му албум, озаглавен "The Jazz Soul of Little Stevie", който няма голям успех. Същата година той се записва в Мичиганското училище за слепи в Лансинг. Продължавайки да прави турнета, през 1963 г. излиза сингълът му "Fingertips" от албума "Recorded Live: The 12-Year-Old Genius" се превръща в хит и заема челно място в класацията Billboard Hot 100. Така той става най-младият изпълнител, оглавявал класациите, едва на 13 години. Следващите му записи обаче не постигат такъв успех, тъй като и гласът му започва да се променя с възрастта. Той дори се снима в два филма, които обаче не успяват да направят впечатление. За да прекъсне затишието в кариерата си, той променя професионалното си име на "Стиви Уондър", като премахва "Little", и записва няколко хита в средата на 60-те години.

По това време той пише песни за себе си и за други изпълнители от Motown. Албумът му от 1968 г. с инструментални соул и джаз парчета - "Eivets Rednow" - не получава голямо внимание, но синглите от периода 1968-1970 г., включително "I Was Made to Love Her" и "Signed, Sealed, Delivered I'm Yours" - последната е и първата му самостоятелно продуцирана песен. Следващият си албум "Where I'm Coming From" той пише заедно със съпругата си Сирита Райт, за която се жени през 1970 г. Албумът е издаден през 1971 г. По-късно същата година, поради творчески разногласия, той позволява договорът му с Motown да изтече. След два нови албума той подписва нов договор с Motown, който му осигурява по-висок размер на хонорара. В албума му с Motown от 1972 г., "Music of My Mind", той се разнообразява с песни, в които се обсъждат романтични, както и социални и политически теми. През същата година издава и албума "Talking Book", в който са включени хитовете "Superstition" и "You Are the Sunshine of My Life". Песните му носят три награди "Грами"./БГНЕС