Стивън Спилбърг: Отзвукът от историята безпогрешно отеква в съвременността ни

Стивън Спилбърг отправи думи на внимание и надежда, докато приемаше отличие от Университета на Южна Калифорния.


Режисьорът, ностел на "Оскар", говори по време на събитие, на което получи признание за работата си с Фондация "Шоа" на USC - организация, основана от него през 1994 г. с цел записване и съхраняване на интервюта с оцелели и свидетели на Холокоста.

Спилбърг заяви, че слушайки разказите на оцелелите, "ехото на историята е безпогрешно в сегашната ни среда".

Спилбърг заяви, че радикалните възгледи създават "опасна среда" и водят до "общество, което вече не признава различията".

Думите на легендарния режисьор бяха толкова прочувствени, колкото са най-добрите му филми, затова пълната стенограма на забележките му беше публикувана от редица американски медии.

На събитието беше почетена и 92-годишната Селина Биниас, една от последните живи оцелели от Холокоста от филма "Списъкът на Шиндлер". Биниас оцелява по време на нацисткия режим, защото родителите ѝ работят за Шиндлер - германски бизнесмен, който наема евреи, за да ги предпази от нацистите. Тя напуска лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау, когато е на 13 години, според Los Angeles Times.

Фондация "Шоа" също така събира разкази на оцелели от нападенията на Хамас в Израел през октомври като част от инициативата си "Противодействие на антисемитизма чрез събиране на свидетелства"./БГНЕС