Стоян Димитров: Над 90% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани

Конкретно за нашето училище докараха 1000 теста, като още 1000 са предназначени за 105 СУ и 625 за 11 СУ. Тестовете ще стигнат за всяко едно дете, като е сметнато децата да бъдат тествани два пъти, за двата учебни дни в седмицата. Това заяви пред БГНЕС Стоян Димитров, помощник-директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”, който коментира нашумялата тема с тестовете за ученици.

Той заяви, че няма да има проблеми с родителите. “Над 90% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да учат присъствено. Тези родители, които откажат да тестват децата си трябва да знаят, че образованието ще продължи нормално, но в онлайн среда“, сподели той.

Според него паника сред децата няма да има. Училищните психолози ще са на линия, когато трябва ще помагат. Част от родителите също ще правят тестове на децата, за да се ускори процесът.

“Част от родителите откликнаха на апела на ръководството и ще се включат в тестването на децата, но условието е да имат зелен сертификат“, допълни Димитров. Няма да има съкращаване на междучасията. Не се планира и удължаване на учебната година.

“Съмнявам се да има удължаване на учебната година. Онлайн обучението върви перфектно. Миналата година минахме по този път, знаем как да процедираме. Колегите работят ефективно и на този етап няма какво да се наваксва“, заяви още Димитров. /БГНЕС