Стоянов: 15 страни подписахме намерение за щит на европейското небе

Днес 15 страни подписахме писмо за намерение за така наречения щит на европейското небе. Това е система от земно базирани системи за противовъздушна отбрана. Надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива, защото считам, че е изключително важна за България.

Това заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната след срещата на министрите на отбраната в Брюксел, предаде кореспондент на БГНЕС.

Стоянов каза, че няма избрана конкретна система, но има желание от европейските партньори тези системи да бъдат произвеждани в Европа. Опитът ми показва, че има такива системи в САЩ и в Израел", каза той.

"Риск за националната сигурност представлява Русия, но засега пряка заплаха за въвличане на България във военен конфликт няма", подчерта министърът на отбраната.

Стоянов обясни, че на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО са обсъдили важни въпроси." Първият беше за прилагането на новата стратегическа концепция за прилагането на възпиране и отбрана. Втората важна тема бяха операциите на НАТО и на ЕС", съобщи той.

Стоянов посочи, че по първата тема България е започнала процеса на имплементиране на самата стратегия имайки предвид многонационалната бойна група.

Ние потвърдихме нашето участие в мисиите - в Косово, Босна и Херцеговина и Ирак. "Особено внимание отделихме на мисията Алтея на ЕС, която е под ръководството на НАТО. Считаме, че тази мисия трябва да бъде продължена", подчерта той. /БГНЕС