Стоянов: Отстъпката от 25 стотинки за горивата е планирана лошо

Служебното правителство планира сериозни отстъпки за картите за БДЖ и обществения транспорт. До края на годината кабинетът ще обяви мерките, които вероятно ще засягат хора с доходи до 1000 лв. Това заяви пред Нова тв служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Според него отстъпката от 25 стотинки за горивата е планирана лошо.

„Парите свършиха още през втората половина на ноември. Първият проблем е лошото планиране, финансовият ресурс който беше отделен. Освен това, по този начин се финансира „Лукойл” с пари от държавния бюджет”, поясни той.

По думите му България има заплаха от ЕК за наказателна мярка, тъй като отстъпката се ползва само от български граждани. „Има оплаквания от румънски граждани у нас, че мярката е дискриминативна”, каза още той.

Според него служебният кабинет е направил много за намаляването на цената на газа.

„Преди 2 месеца и половина, когато започнахме да заседаваме с Щаба по енергетика имаше много коментари относно цените на газа. От бизнеса се говореше, че има нужда цената да е под 250 лв. за мегаватчас. Цена над тази не би била поносима за тях. Само за две месеца и половина служебното правителство в лицето на колегата Росен Христов успя да промени много ситуацията в България. Октомври цената спадна с 30%, ноември - с 47%. Сега е нормално през зимния сезон цените да се покачат. Освен това „Чирен” е запълнен с много скъп газ по време на предишното правителство”, коментира още Никола Стоянов. /БГНЕС