Стоев: Мониторингът на ЕС е гаранция, че РСМ ще спазва договорите

Мониторингът от страна на Европейския съюз е гаранцията, че двустранните договори с РС Македония ще бъдат изпълнявани. Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев, отговаряйки на въпрос на БГНЕС за това как са преминали разговорите с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели и португалския външен министър в петък.

„Ние се опитваме да го казваме много ясно не само на македонската страна, но и на нашите партньори, че нашата политика е последователна. Ние предлагаме задълбочаване и рестартиране на диалога, рестартиране с перспектива по двустранна линия с РС Македония. Втората писта, по която се работи е връщане на темата в рамките на нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси между държавите-членки на Европейския съюз и където да се дадат гаранциите на България, че това, което е договорено по двустранна линия ще бъде изпълнявано и за в бъдеще. Този мониторинг от страна на ЕС е гаранцията, че това, че двустранните договори, които са подписани и предстои да бъдат подписани ще бъдат изпълнявани. Това е тактиката, стратегията. Ние очакваме конструктивния диалог от страна на РСМ“, заяви външният министър Светлан Стоев.

Той подчерта, че по въпросът за РСМ няма разногласие между българските институции.

„Независимо от това, коя е институцията България има национални интереси, които се защитават от всички, които имат това участие в международните форуми. Не може да се търси разлика между позицията на българския президент, на външния министър и на правителството, имайки предвид, че имаме рамка, в която се движим, имаме декларация на Народното събрание, която е подкрепена от всички политически сили, представени в 44 парламент“, подчерта служебният външен министър.

Веруюто на този кабинет е приемственост и предвидимост във външната политика, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Като приоритет номер едно той определи възстановяването на доверието и диалога с Република Северна Македония.

„Целта е постигане на устойчиви и необратими резултати в отношенията между България и Северна Македония”, категоричен бе Стоев.

Той припомни, че предстои пътуване на двамата президенти до Рим, където ще имат разговори. Стоев увери още, че Западните Балкани остават във фокуса на разговорите по Берлинския процес на 8 юни.

Новият ни първи дипломат представи екипа си, с който ще работи.

„Ще бъда подпомаган от Румен Александров, който в момента участва на Европейски съвет с президента Радев. Той ще ме подпомага при преговорната рамка с Република Северна Македония. Той е бил вече заместник-министър в периода 2014-2016”, обяви Стоев.

Яна Дочева ще бъде началник на неговия кабинет. „Екипът ми е изцяло експертен. Тя беше директор в Министерството за българското председателство”, посочи още външният министър.

„Важна роля ще играят генералните директори, които имат и ранг посланик. Сред тях са Василий Такев, който ще отговаря за двустанните отношения, посланик Мая Добрева - отговаря за политическите въпроси. Постоянен секретар ще бъде посланик Иван Кондов, под негово ръководство ще се осъществяват изборите в чужбина. Той води и разговорите с ЦИК. Недялчо Данчев ще бъде главен секретар, ще подпомага логистично изборите”, подчерта още Стоев.

Външният министър засегна и темата за предстоящия предсрочен вот, насрочен за 11 юли.

„Подготвихме индикативен бюджет за изборите, подготвихме за изпращане машините за гласуване. Всяка седмица ще информираме ЦИК за пандемичната обстановка в чужбина. На предишните избори това беше най-трудният въпрос. Очакваме постепенно ограниченията да падат. Вече получаваме разрешения за гласуване в чужбина. 16 страни вече са дали разрешение”, обясни той и увери, че МВнР има готовност да работи с българските общности в чужбина.

Работната група „Избори” ще се ръководи от Иван Кондов, Недялчо Данчев и Калин Анастасов.

Според информацията до този момент в Турция ще има машинен вот в 46 от общо 57 секции, а на машини ще гласуват сънародниците ни в общо 24 държави. /БГНЕС