Стоев награди наш сънародник за евакуацията на българи от Афганистан

Министърът на външните работи Светлан Стоев награди нашия сънародник Адриано Ситнилски със Златен почетен знак на МВнР за всеотдайната му дейност по евакуиране на гражданите на Република България от Афганистан, както и за съдействието му при извеждане от страната на дългогодишния служител на посолството ни в Кабул и неговото семейство.

„Спасяването на всеки един човешки живот е гордост за цял живот, а Вие го направихте не за един, а за много хора – заяви на церемонията по награждаването министър Стоев. - Вие бяхте надеждата не само за тях, но и за нас като дипломати, за да успеем с общи усилия да им помогнем.“

Благодарение на съдействието на Адриано Ситнилски в Кабул през август 2021 г. МВнР изведе успешно от Афганистан петима български граждани, един пакистански и един афганистански гражданин. Той поддържаше постоянен контакт с ангажираните с евакуацията звена в Министерството на външните работи, като предоставяше ценна информация за възможностите за влизане на територията на летището и координираше на място евакуацията. До последния момент преди самият той да бъде евакуиран, нашият сънародник подпомагаше и усилията за извеждане на местния служител в посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото семейство.

Външният ни министър подчерта, че спасяването на човешки живот, и то в размирен регион, е най-висшата форма на човещина, която може да бъде проявена. Светлан Стоев изрази благодарност към Адриано Ситнилски за неговата самоотверженост при извеждането на хората, а той, от своя страна, прие отличието с думите, че би го направил отново, ако трябва да се върне в Афганистан.

Златният почетен знак на МВнР е най-високото отличие на министерството за български граждани. /БГНЕС