Стоев: Няма промяна в позицията на България по отношение на РСМ

Няма промяна в позицията на България по отношение на РС Македония. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев, който се срещна днес с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархели, предаде репортер на БГНЕС.

България продължава да е последователна в подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при спазване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна и спазване на фундаменталните ценност на общността като добросъседство. Отворени сме за отговорен, открит и пълноценен диалог с РС Македония. Очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност. Искам да подчертая, че по тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на РС Македония, заяви министър Стоев.

Той изрази готовност да се срещне със своя македонски колега Буяр Османи, за да обсъдят инициативи, които могат да бъдат реализирани от служебния кабинет.

За нас от ключово значение и поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на Договора от 2017 г., подчерта още министърът и допълни: Продължаваме да полагаме усилия за възстановяване на доверието в отношенията ни с РС Македония.

Нашата цел е с конкретни стъпки да възстановим диалога със Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещото редовно правителство да върне отношенията ни до нивото, което трябва да свързва две толкова близки страни, посочи Стоев.

В заключение външният министър заяви, че се надява усилията и доброжелателния подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намиране на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни.

Процесът по разширяването е и един от приоритетите на Португалия. Това заяви на свой ред португалският външен министър Аугущо Сантуш Силва и добави, че разчита на подкрепата на Европейската комисия, с която Лисабон работи тясно.

Той очерта два процеса по отношение на разширяването: започването на междуправителствените конференции със Сърбия и Черна гора и одобряване на преговорната рамка с РСМ и Албания.

„И за двата процеса беше много важно да чуем българските предложения, инициативи и притеснения. Ние го правим чрез подходящите дипломатически и политически канали и вече доста неща са свършени. Затова сега беше време да направим директни политически консултации с България и те ще бъдат от огромно значение за продължаващия процес и много важни за португалското председателство“, каза министър Силва.

Еврокомисарят Оливер Вархели заяви, че винаги е много важно да чуем важни държави членки по темите за разширяване.

„България е водещата държава членка що се отнася до развиването на политиката ни за Западните Балкани. Затова винаги си струва да дойдем тук, за да получим идеи и да направим консултации“, каза той и добави, че се намираме на важен кръстопът, има решения, които можем да вземем. /БГНЕС