Стоев: Ще поема националите само ако водя отбора до Игрите в Лос Анджелис 2028

На специална пресконференция в Пресклуб България един от най-успешните ни треньори Мартин Стоев обяви, че би поел мъжкия национален отбор по волейбол на България само в дългосрочен план и с визия за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. Той говори пред медиите веднага след завръщането си от Италия, където младежите до 20 години спечелиха бронзовите медали на Евро 2022. Така тази селекция спечели осми медал от девет изиграни международни форума в последните четири години. Самият специалист пък добави поредно отличие в изключително богатата си витрина от медали.

Никога не съм искал да работя с деца. Бившият президент на БФ Волейбол Данчо Лазаров ми предложи да водя юношите, родени 2001-2002 г, но аз отказах. Заплатата не селекционерите на младежките отбори и много ниска – малко над минималната. Аз отговорих, че тъй като моят син е роден през 2003 г., мога да поема този набор. И се грижих за момчетата като мои деца. Радвам се, че постигнахме отлични резултати“, каза Стоев и подчерта, че в Италия най-добрият им треньор ръководи юношеските отбори и резултатите на италианците са много добри.

Мартин Стоев.

Мартин Стоев уточни, че все още не е получил официално предложение да поеме мъжкия национален отбор и каза, че не би дтанал треньор на “трикольорите” на всяка цена. „Любо Ганев ми се обади да ми честити бронзовите медали. Попита ме дали искам да поема мъжете. Казах, че е възможно, но само при определени условия. И не за период от една година, а до Олимпиадата в Лос Анджелис 2028“, коментира Мартин Стоев и посочи, че за него това е „дежа вю“, което се получава след всеки неуспех на мъжкия отбор. И когато селекционерът напусне, неговото име се завърта отново.

Единственото нещо, което би ме накарало да разговарям за поста селекционер на мъжете, е увереността ми, че тези момчета, които водих през последните четири години, има още накъде да се развиват. Някои от тях ще бъдат в основата на националния отбор за квалификацията през 2027 година за класиране на Олимпиадата в Лос Анджелис 2028“.

Стоев посочи, че не е ясно по какъв критерий се избира национален селекционер. Той бе категоричен, че за всеки е чест да води националния отбор на България – това е витрината на българския волейбол. И ако го потърсят – ще каже своите условия. Той каза пред репортерите, че през миналия декември е имал хубаво предложение от клубен отбор за година и половина, но е искал да си довърши ангажимента към националния отбор при младежите до 20 години. Мартин Стоев заяви категорично, че Българската федерация по волейбол е направила всичко необходимо националите до 20 години да имат отлични условия за подготовка.. Бронзовият медал от Европейското първенство е осмислил работата през цялото лято, каза още Стоев и добави, че все още не знае с какво ще се занимава, след като договорът му да води националния тим до 20 години изтече.

Всичко е възможно. Не съм сигурен какво, но ще направя нещо. Издържам се от професионално треньорство. Никога не съм кандидатствал за нещо с конкурс. Тези търгове и конкурси у нас се правят за определени хора”, уточни Стоев и намекна, че италианец може отново да застане начело на мъжкия национален тим.

Има нагласа отново да бъде Ферари, но има и разделение в Управителния съвет на федерацията. За да имаме шансове за класиране за Олимпийските игри в Лос Анджелис, трябва да бъдем в топ 10 на световната ранглиста, а не на 23-та позиция, както е сега. Трябва да се направи опит и за участие на Олимпиадата в Париж 2024. Но аз не мога да излъжа и да обещая, че ще участваме на Игрите след две години. Трябва да се направи тим с професионално отношение към работата и състезателите”, завърши Мартин Стоев, който беше начело на националния отбор на България в периода 2005-2008 година и под негово ръководство “трикольорите” спечелиха бронзовите медали от Световното първенство през 2006 г. в Япония. /БГНЕС