Стойчо Кацаров реорганизира ваксинацията

Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът не може да се върне. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в специално видео с апел към българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19.

Харесва ли ви или не, единственият начин, за който към момента има сигурни данни, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията, подчерта Кацаров и посочи, че всеки може да го види в показателите на страните, които успяха да ваксинират голяма част от населението си. Ние за съжаление и по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред възрастните и сред тези с тежки заболявания е много нисък, продължи министърът. Според него вече е платена достатъчно висока цена.

Днес служебният министър на здравеопазването издаде заповед, с която прави организация на ваксинацията срещу коронавирус сред населението и с която се създават логистични пунктове за получаване на ваксини от личните лекари.

В заповедта е записано, че до утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Този ред на ваксинация ще бъде валиден за следващите два месеца.

В издадената днес заповед се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок. /БГНЕС