Стойчо Стоев: Битката за титлата приключи

Стойчо Стоев е бивш старши треньор Лудогорец и Левски. Ден след дербито между двата отбора, той се съгласи да коментира събитията от мача в Разград специално за БГНЕС.

Стойчо Стоев.

Вижте какво каза специалистът и за битката за титлата между шампионите и ЦСКА:

- Г-н Стоев, какво е мнението Ви за мача и заслужено ли Лудогорец спечели?

- За мен във футбола думата "незаслужено" не съществува - или побеждаваш или губиш. Може да съжаляваш, че си играл добре и си загубил, но това са реалностите, броят се головете. Иначе стана хубав мач, на мен лично ми хареса. Имаше динамика, агресия, нелоши атаки и от двата тима. Трябва да се отбележи, че имаше предпоставки за това - отличен терен и отбори, които искаха да играят футбол.

- По големият опит ли се оказа решаваю за победата на Лудогорец?

- Абсолютно! Много често в такива двубои именно индивидуалната класа на определени футболисти се оказва решаваща. Така и стана.

- В Лудогорец определено я има класата, явно на другите отбори им липсва.

- Класа се създава, когато взимаш качествени футболисти, а качествени футболисти взимаш, когато имаш необходимия финансов ресурс за това. Това е истината. И то не е така само в България, а в цял свят.

- Както каза Стойчо Младенов, "омлет се прави с яйца".

- Еее, нека не използваме такива думи, но сериозен отбор се прави с качествени футболисти, на всички им е ясно това. В това отношение Лудогорец се справя отлично и затова успява доста години вече да е хегемон в българския футбол.

- Явен е възходът на Левски при Станимир Стоилов. Какво промени той?

- Ние сме странични наблюдатели и не можем да бъдем прецизни в това, което ще кажем. Нещата се променят, когато един треньор е наясно какво иска да постигне. Когато има нужната класа и опит, за да го направи. Обикновено всичко започва с треньора и нататък е по-лесно.

- Предстоят полуфинали за Купата на България, където Левски и Лудогорец отново ще се изправят един срещу друг, какво очаквате от тези мачове?

- Това са коренно различни мачове. Могат да бъдат също толкова интересни, но когато крайният победител се определя в две срещи, нагласата е друга. Отборите трябва да са по-внимателни, защото може първият мач да обезмисли реванша. От тази гледна точка очаквам да се получат много по-различни двубои.

- Ясен ли е вече шампионът?

- Според мен битката за титлата приключи. Осем точки са много. На фона на малкото мачове, които остават, както и на игровото състояние на двата отбора. Почти невъзможно е този пасив да бъда наваксан. ЦСКА и тази година явно няма да успее да детронира Лудогорец. /БГНЕС