Стойка Кръстева е олимпийска шампионка в категория до 51 кг

Стойка Кръстева триумфира с олимпийската титла в категория до 51 кг на боксовия турнир в Токио, след като надигра първата в схемата туркиня Бусе Чакъроглу.

Боксът ни ликува 25 години след титлата на Даниел Петров в Атланта.

Тя надви съперничката с пълно единодушно съдийско решение и донесе второ българско злато от Игрите в японската столица след това на Ивет Горанова в каратето. За родния бокс това бе първо олимпийско злато от 25 години насам, когато Даниел Петров взе титлата в Атланта в категория до 48 кг, а Серафим Тодоров до 57 кг и Тончо Тончев до 60 кг грабнаха сребърни отличия. В добавка, България има своя първи олимпийски шампион в бокса при жените.

Кръстева бе безапелационна в спора за трофея срещу 25-годишната Чакъроглу и доминира от самото начало на срещата, играейки разнообразно и динамично. Туркинята не успя да се противопостави в нито един момент на опитната ни боксьорка и така закономерно отстъпи на българката, която ликува в леката категория при жените. Кръстева триумфира след 30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27.

Това безспорно е най-големият успех в кариерата на Стойка Кръстева. Тя има спечелени още две европейски титли, както и два сребърни медала от световни първенства и още един бронз от континенталната сцена. Освен това е 7-кратна шампионка на България и два пъти носител на Купа „Странджа“.

Трудно ми е да осъзная какво се случи. Минахме през пет много трудни мача с моя треньор, психолог и всички, които помагаха. Щастлива съм, че трудът на всички тези хора се отплаща. Благодарна съм на всички приятели, познати, треньори, изказвам благодарности и на г-н Красимир Инински, аз съм им дълбоко благодарна. Специално за този мач се доверих изцяло на треньора си, защото преди месец и малко загубих точно от този съперник – знаех, че съм по-добрата, надявах се емоцията ми да не надделее и да си излея гнева от предишната загуба“, каза нашата боксьорка, след като бе наградена от президента на ФИФА Джани Инфантино, пред БНТ.

Естествено, искам да кажа, че Стойка е изключителен професионалист, тя никога не се оплака по време на подготовката, спазваше всички указания. Доста хора може би щяха да играят назад срещу тази съперничка, но за мен Стойка е много по-добра физически, знаехме, че трябва да я доближим и да я смачкаме. Тактиката беше да я пресираме от самото начало и мисля, че туркинята беше пречупена още в първия рунд. Стойка е една истинска българка“, сподели личният й треньор Борислав Георгиев.

Кръстева донесе второ злато на България от Токио 2020 след Ивет Горанова в каратето.

По пътя към олимпийския боксов връх тя надви последователно американката Вирджиния Фукс с 5:0, китайката Юан Чан с 4:1 и представителката на домакините Цукими Намики с 5:0 съдийски гласа. С нейното злато България вече има пет отличия в Токио – 2 златни (на Кръстева и Ивет Горанова), 2 бронзови в борбата (на Тайбе Юсеин и Евелина Николова) 1 сребро, дело на Антоанета Костадинова в спортната стрелба. /БГНЕС