Стоилков: Ще търсим финансиране за Пантеона край Сливница

Община Сливница ще търси финансиране за цялостен или частичен ремонт на Пантеона на загиналите български воини в Сръбско-българската война от 1885 г., за който БГНЕС разказа в серия публикации.

В отговор на официално запитване до общината, кметът Васко Стоилков каза, че плановете на общината включват обследване и изготвяне на количествено-стойностна сметка. „В зависимост от средствата, необходими за ремонта, ще търсим източници за финансиране за извършване на цялостен или частичен ремонт на паметника”.

Още през февруари Министерство на отбраната отговори на въпроси на БГНЕС, че са готови да окажат финансова помощ за опазване и възстановяване на военните паметници, но само ако местната власт го пожелае.

Пантеонът край Сливница е един от най-внушителните и знакови военно-исторически мемориали на територията на страната. Неговото предназначение е да увековечи подвига и саможертвата на загиналите по време на Сръбско-българската война от 1885 г.

Битката при Сливница, която ще остане в историята с наименованието „Войната на капитаните срещу генералите“, е определяна като бойно кръщение на младата Българска армия. С победата българите практически защитават Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Пантеонът е вписан в Националния регистър на военните паметници за Софийска област. Той е със статут на публична общинска собственост.

За съжаление, днес състоянието на паметника може да се опише като окаяно. Следите от разруха се виждат от всичките му страни. Стъпалата се ронят, на места са изкъртени, арматура стърчи от червения бетон. Повечето от металните букви и орнаменти са пострадали, като на места те са били заменяни с пластмасови или метални такива.

Министерството на отбраната призна, че след 2000 г. пораженията по Пантеона стават все по-видими и неизбежни, а нуждата от ремонт – все по-наложителна и спешна. /БГНЕС