Стоилов: Излизаме единствено и само за победа

Излизаме единствено и само за победа. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов на днешната си пресконференция преди полуфиналния мач-реванш с Лудогорец в турнира за Купата на България по футбол. Срещата е в петък, 22 април, от 19:00 часа на стадион „Георги Аспарухов“, а „сините“ защитават преднина от 3:2 в първия мач в Разград.

Надявам се първо като физика да сме възстановени, днес да проведем нормална тренировка, защото вчера имаше снеговалеж. Имаме изключително сериозни противници през последните мачове, от една страна е добре, от друга страна виждаме нивото и докъде сме достигнали като отбор, стил, начин на игра. Играчите с доброто си представяне от първия мач постигнаха едно задължение да играят все по-добре и да мислим за елиминацията. Малкият брой играчи е проблем, но в крайна сметка това е стратегията и политиката, която сме избрали. Не можем да търсим оправдание. Който и да играе, трябва да играе на максимума на своите възможности. Моето желание е първо да играем в стил Левски, няма да има нищо по-различно“, започна Мъри.

Станимир Стоилов.

При нас някои неща се случиха по-бързо отколкото очакваха всички. Аз също имам условие и задача да играем гордо и в стил Левски, от първата минута трябва да играем за победа. Всякакъв друг стил на игра може да ни коства мача. Имаме сериозен опонент в лицето на Лудогорец, имат достатъчен опит в елиминациите и неслучайно са хегемон в българския футбол, трябва да се доближим до максималното си ниво, за да продължим напред. Двата мача в Разград избрахме схема, която си мислихме, че ще ни даде успех. До последно ще мислим с каква схема да играем на реванша, ще го решим на утрешната тренировка. Искаме да играем в стил Левски, а стил Левски е винаги в атака – ако противникът ни принуди да се браним, ще се браним, но ние ще се опитаме да наложим волята си. Моят отбор трябва да надскочи малко себе си, за да зарадва хората. Няма друг „виновен“ за високите очаквания – единствените „виновни“ са футболистите. Футболистите трябва да мислят за своето представяне, загубите не са техен проблем“.

Стоилов бе категоричен, че футболистите трябва да продължат по възходяща и не трябва да изпитват излишно напрежение срещу родния шампион. „Опитваме се да говорим на тази тема – ако искаме тази атмосфера да продадеш целия си стадион за по-малко от 24 часа, за това са „виновни“ играчите, те трябва да носят тази отговорност. Ако играем на максималните си възможности с подкрепата от привържениците, не виждам някаква причина футболистите да изпадат в някакво излишно напрежение. Не смятам, че обстановката и атмосферата са като през 2013 година – тогава Левски бе със сериозен брой играчи и обещания към хората, а сега има състав, който още не се е научил да ходи. Футболистите просто трябва да продължат да се раздават. Когато дойдох преди 5-6 месеца, поставих условия, Левски трябва да търси по всякакъв начин участие в евротурнирите. Това може да подпомогне сериозно финансовото състояние на клуба. Стигнахме сами до тук, сами ще трябва да я завършим“.

Сигурно има и то огромен товар върху футболистите, но няма как да направим ЕвроЛевски без да минем през всички проблеми. Аз виждам един прекалено крехък отбор, който може да укрепне бързо, ако печели такива мачове. В Европа или такива елиминационни мачове е твърде крехко да лежиш на такава преднина. Единствената цел ни е победата, защото всичко друго може да ни изиграе лоша загуба. Не е в стила на Левски да се брани цял мач, няма да бъдем щастливи в такава ситуация. Ние трябва да се опитаме това да правим, доколко ще ни позволи това силният отбор на Лудогорец, това е друг въпрос. Ако трябва да съм честен, не съм спокоен. Имал съм доста по-спокойни мачове, но този двубой е съвсем различен. Иска ми се да правим нашите стъпки, отворихме малко по-голяма крачка, но мисля, че можем утре да я защитим“, продължи той.

Не знам какво да кажа на феновете – при нас има една доказана симбиоза между клуб, отбор и привърженици. Знам какво да очакваме от тях, пожелавам им да изпитат радост и другият мач отново да напълним стадиона. Всички политици и управляващи трябва да се оглеждат, искам на всички да помагат. 20 000 човека не можем да съберем, а при нас се събират с лекота и плащат добре. Купуват се артикули, ако живеем в нормална държава и мислим за спорта, и специално за футбола, трябва да се подпомогнат стадионите на всички отбори. Нашите привърженици заслужават да бъдат в много по-добри условия. Футболът е спорт номер 1 и това е доказано. С отлагане няма да се случат нещата. Въобще не ме интересува какво мисли даден министър, тази държава повече ме е ограбвала, отколкото помагала. Ние не сме търсили никаква помощ за срещата, която се състоя – основните проблеми са козирката на сектор А, защото има опасност да рухне този прекрасен сектор, и вторият проблем е, че имаме задължения към НАП. Държавата не може да бъде майка за такъв клуб като са някакви минимални средства. Всичко е изчистено към играчите от първия отбор, за мен сме се разбрали, така че от това естество няма грам проблем“, коментира той проблемите пред клуба.

Аз утрешният мач не го разглеждам като полуфинал, а като такъв за каляване на моите футболисти. Добър момент е да се развиваме по посока скъсяване дистанцията с топ отборите. В момента трябва да елиминираме хегемона в българското първенство и след това да говорим за успехите, ако спечелим купата. Футболистите на Лудогорец, ако трябва да изброяваме имена, няма такъв, който да те държи спокоен. Резултатите и хегемонията, това са 11 години, не може да създава нито една секунда спокойствие. Освен че те са добри, другата вина е, че двата големи гранда не сме в състояние, което прилича на това на грандове. През годините, за съжаление, само рушахме и не все така не успяваме да ги свалим от върха. Имам уверението, че всичко по лиценза е наред. Да, имаме спрени трансфери заради дълг към Насиру Мохамед, имахме две дела, които трябваше да оправим, към Хубчев и екипа, и към Мохамед – мисля, че скоро и този проблем ще решим. Феновете облекчават финансовото положение на клуба с изкупуването на билети“, завърши Стоилов. /БГНЕС