Стоилов: Предлагам Херо да е национален селекционер, аз ще му стана помощник

Предлагам Херо да е национален селекционер, аз ще му стана помощник. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов пред медиите преди заминаването на „сините“ за летен подготвителен лагер в Боровец, предаде репортер на БГНЕС. „Лъвовете“ останаха без наставник след подадената от Ясен Петров оставка след крушението от Грузия и загубата с 2:5 у дома, като ще бъдат временно водени от техническия директор на Българския футболен съюз Георги Иванов-Гонзо в мачовете с Гибралтар и грузинците съответно в четвъртък и неделя в Лигата на нациите. Фаворит според мнозина за постоянния пост е бившият старши треньор на ЦСКА 1948 Николай Киров.

Станимир Стоилов.

Стоилов заяви, че е доволен от състоянието, в което отборът е дошъл за първите дни от подготовката. „Общо взето доволен съм от състоянието, в което дойдоха играчите. Според мен всички са се отнесли сериозно към паузата, изключвам двамата контузени Ивелин и Уелтън, но пък които изключително сериозно и отговорно през паузата присъстваха на всички видове процедури, така че като първи дни мисля, че нещата са в нормалния ред. Надяваме се и националите да се върнат здрави. Да Ви кажа честно, и аз съм объркан какво да правим – дали да правим подготовка или да продължим да тренираме, ще се опитаме смесица от подготовка и продължаване на сезона. Има отново допълнителен разход, който не е никак малък – имаме лагери, хотели, българските клубове не са толкова богати. Но никой не иска да подобрява нещата, някои ги слушах, та чак ме напуши смях. Не искам да се занимавам с българския футбол, гледам нещата в Левски да са добре“, започна той.

Според мен няма никакви рискове за контузии. Ако бяхме продължили да играем в платото, в коео играехме, ние изкарахме целия сезон с 10-12 човека. Изключвам след финала за Купата за България. Така играе целия свят – ние щяхме да играем от февруари до декември, и после да почиваме. Неслучайно си задавам въпроса защо повечето от нас, които отидохме в чужбина, сме получили контузии. Наистина, търсим още едно ново попълнение, за да имаме малко повече конкуренция. Имаме си от нашия бюджет, определен за отбора, отново ще бъде по-малък, ще спестим някакви средства. Имаме идеи, надявам се до седмица да се подсилим с още едно ново попълнение. Допълнителни разходи – повече върху това, което имаме като работни заплати за играчи. Евентуално можем да си позволим още един играч, ако Здравко Димитров и Димитър Костадинов ни освободят от финансовите си задължения“, коментира той и евентуалното подсилване на тима.

За Мъри най-важно остава спасението на клуба. „Най-важното за Левски остава да бъде спасен. Идването ми в клуба ми беше, за да спасим Левски в двете направления – игрово и финансово. В игрово мисля, че успяхме да закрепим положението, левскарите не трябва да се притесняват вече за състоянието ни на терена. Финансово – почти също отиват към крайната си точка, а това основно говори за работата на всички в клуба, естествено с помощта на привържениците и спонсора изчистихме огромна част от задълженията. Последното ни задължение е към фирмата за спортна екипировка – там имаше обещания от Тити Папазов да поеме тези неща, защото не отива на човек от Надзорния съвет да обещава такива неща и да не ги изпълнява после. И следващата стъпка е изчистването на дълговете на НАП, ще започне съвсем скоро редовното изплащане към тях“.

На въпрос на БГНЕС относно изказването му за надграждане и това в какво ще се изрази то, наставникът отвърна: „Продължавам да си държа на своето – работа и честност. Има горд Левски, който ще играе футбол. Няма всеки път да има сезони, в които да сме почти непобедими. Това, което можем повече да надградим, е контролът върху топката, върху игровите ситуации и реализирането им – ние трябва да продължим да развиваме тези компоненти. Имаме голяма дисциплина и желание на играчите за себераздаване. Има една симбиоза между всички нас и заради това Левски се държи на повърхността. Не може футболен клуб Левски да няма собствен стадион, условия, които отговарят на европейските стандарти“.

Хосе Кордоба е с травма, минимална според нас, той ще почива около една седмица. Другата седмица ще се присъедини към отбора, надявам се към края на тази да започне леки тренировки. Доброто впечатление у чуждестранните футболисти е, че предпочетоха да не пътуват, а да се възстановят тук. Търсенето на втори отбор е заради това, че отборът до 19 г. на практика е безсмислен. Ние нямаме достатъчно играчи за Б група, другото е да реагираме с няколко чужденци във втория отбор – важна е финансовата страна, по-сериозни са разходите за Б група, отколкото за В група – а и таксите, за Б – 50 000 лв, за В – 20 000 лв. Когато е изчистено всичко, тогава вече можем да говорим за втори отбор. За мен е важно и приходите от „Левски на левскарите“ да отидат веднага за погасяване на задълженията към НАП. Другият вариант е да търсим богати инвеститори“.

Стоилов коментира и изказването на Румен Спецов по-рано през деня, че клубът трябва да плаща редовно задълженията си към НАП, ако не иска да спре да съществува. „Да, имаме задължения, които ще се опитаме да изпълним, но чак г-н Спецов да решава какъв ще бъде Левски – ние имаме достатъчно човешки и морален дълг, за разлика от много други структури в държавата. Тези задължения са трупани от години, а тогава НАП не е коментирал Левски. Нямам представа, с нас никой не се е свързвал, имало е предишни случаи, но тези въпроси трябва да се задават към другия отбора, ако има нужда сме готови и ние ще съдействаме. Като бройка нямам информация – има привърженици, но не върви според моите очаквания за по-сериозни приходи. Имаше някакви затруднения с онлайн събирането. Моето семейство също изчакваше да дойде онлайн, мисля, че всичко е изчистено. Всички приходи, които дойдат в сдружението, ще са за задълженията към НАП. Няма нови дела от доста време към клуба, надявам се, че сдружението ще ни спаси от проблемите с НАП“.

Треньорът на „сините“ изрази още мнение, че е важно не кой е уволнен или подал оставка като национален селекционер, а кой е назначаван на поста, като предложи Димитър Димитров-Херо за нов постоянен наставник, а себе си за негов асистент. „Имаме разговори само дали са здрави, един е с леки болежки. Някакси на фона на всеобщата ни мъка не отива да хвърляме цялата вина върху българските футболисти – изключвам, че нямаме стадиони, бази, но най-големите проблеми са треньорите и футболистите. Не е проблем уволнението или оставката на даден треньор, проблемът е назначението. Много важно трябва да се мисли кой ще бъде следващият селекционер. В последната година и половина националният отбор, не си спомням, да е изиграл един добър мач. Трябва да се подобри значително инфраструктурата в България. Като подмладявахме отбора, в мача с Грузия имахме само двама играчи под 24 години – важно е в точния период българският национален отбор да постигне резултати, а това може да стане именно в Лига на нациите. Ръководството на футболния съюз също трябва да помисли върху това. Лечков от 16 г. е в БФС, да внимава какво говори, защото Сливен го няма на картата. Ивелин имаше принудителна пауза от около 25 дни, състоянието му не е добро, защото не е тренирал, надявам се скоро да започне тренировки, за да набере формата, която повелява на Ивелин Попов. Без значение от възрастта, всеки може да носи радост и да прави разликата, най-важното е да бъде възстановен и след това вкаран в оптимална спортна форма. Уелтън, кратка пауза от 10-12 дни, мисля, че по-бързо ще се завърне към най-доброто си състояние. Предлагам Херо да е национален селекционер, аз ще му стана помощник“, завърши той. /БГНЕС