Стоилов предложи предсрочно освобождаване на Гешев

В качеството на министър на правосъдието правя предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.

Янаки Стоилов каза, че на 14 юли до него в качеството му на министър на правосъдието e постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев като главен прокурор.

„След като разгледах предоставената информация, смятам че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, посочи той.

Предложението на министъра е в дневния ред на предстоящото заседание на 22 юли.

Според Закона за съдебната власт основанието за предсрочно освобождаване на главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение, за което е необходимо мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа. След което на президента се предлага неговото освобождаване. /БГНЕС