Стоилов: Ще работя точно така, както Левски трябва да се управлява

Ще работя точно така, както Левски трябва да се управлява. Това заяви старши треньорът на „сините“ Станимир Стоилов на извънредна пресконференция, предаде репортер на БГНЕС. Мъри заяви след вчерашната победа над Лудогорец с 3:2 като гост в първи полуфинал за Купата, че напуска българския футбол, което предизвика притеснения у „синята“ общественост. Днес той декларира, че няма да напусне клуба, както и че няма да си изпуска нервите, подобно на вчера, което стана и причина за изгонването му след последния съдийски сигнал. Така, Стоилов няма да бъде на резервната скамейка за неделното дерби с ЦСКА.

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков успокои привържениците на клуба преди официалната прескоференция на Мъри, като заяви, че той ще си тръгне преди него, ако назрее опасност Стоилов да не води повече отбора. „Аз ще бъда много кратък. Най-важният въпрос, който вълнува „синя“ България – самият факт, че сме тук двамата, отговаря на най-наболелия въпрос в последните часове. Няма опасност Мъри да не е треньор на Левски – ако си е тръгнал, аз вече нямаше да съм тук. Не съм изровил земята, за да дойде той треньор, за да позволя по какъвто и да е начин да си е тръгнал, а не аз преди него“.

Станимир Стоилов.

Другото, което искам да кажа, е за съдийството – натрупа се една смрад, една клоака. Искам да предупредя всички, ние няма да дойдем 50 човека, а 20 000, и ще изметем всичко. Това, което се случи вчера, беше за n-ти път. 100% дузпа за нас, не се гледа от ВАР. Две несъществуващи дузпи. На Хосе му вдигат два жълти картона за правилно дишане. Не ме интересува унгарци или китайци ще управляват тази комисия, трябва да се оправи това съдийство“, категоричен бе Сираков, изразявайки претенциите към съдийството на вчерашния мач за Купата.

Не е било по афект, много пъти казах, че не съм се върнал в българския футбол, а в Левски. Левски няма да напусна, най-вече защото привържениците не оставиха отбора. Мач, който за съжаление, трябваше да коментираме футбол – горд Левски, не искам да коментирам победа или загуба, отбор, който наистина всички нас ни накара да се гордеем с играта. В следващия момент, аз не искам да коментирам съдиите – не разбрах защо Хосе беше изгонен, винаги имат извинения. Нека те си коментират всички глупости. Съжалявам, че накрая си изпуснах нервите, защото имаше провокативно и нагло поведение от наши съперници. Възпитаваме го това у нашите футболисти. Бях толкова тъжен, защото ще пропусна следващия мач, това е най-негативното. Не можах да издържа на всичко, което се натрупа в последните седмици“, започна Мъри.

Стоилов заговори за проблеми с ръководството, както и за неща, от които не е доволен в „синьото“ управление. „Жълтият картон, поздравих колегата, говорихме си секунди и продължаването видях, че противникови играчи се насочват към наши, опитах се да предотвратя нов червен картон, тогава съдията ме дръпна, показа ми жълт картон, а аз не участвах в нищо. Това за мен беше трети жълт картон и наказание, оттам се изнервих допълнително. След наказанието ми беше ясно, че ще пропусна мача с ЦСКА. Имам доста претенции към всички хора, и от себе си имам претенции. Трябва много по-добре и единно да се управлява клубът, не ми харесва управлението на Левски и трябва да го подобрим. Нищо не е наред. След като имаме проблеми, трябва да ги изчистваме. Не мога да лъжа хората, така ще е до края. Спонсори-монсори, ръководители, трябва да си носим и негативите. Не усещам и достатъчно доверие у моята работа. Аз ще работя точно така, както Левски трябва да се управялва. Видях с различен вид управление до къде докараха Левски. Битка за бъдещето на Левски няма да загубя скоро. Когато се създава напрежение, то не е добре за мен и моя екип“.

Имам неща, които не харесвам, ще запазя тези проблеми за себе си. Няма да има многовластие в Левски. Или ще носим цялата отговорност аз и Ивков, или няма да ни има тук, друг вариант няма. Без значение дали харесва или не на някого, в името на Левски съм диктатор. След като сме назначени, ще ни слушат нас. Дойдох да се боря за честност у Левски. На много хора няма да им хареса, да пускат декларации – война ще водя с всеки за Левски. Когато се оправим, ще стана фен. Ние 13 години, това беше предишната история – „бавна смърт“ при Тодор Батков, която я знаех много добре. Докато сме тук и при негативизъм, и при позитивизъм, не ме притеснява. Ние сме в една лодка, харесва им, не харесва им, това е положението. Тази битка ми е най-лесната – истината е най-лесното. Аз мога да споря с всеки. Не мога да кажа нищо друго освен работа и честност. Знам, че ще излезем лошите накрая. В много от нещата на моменти трябва да обяснявам, примерно на Управителния съвет. Ако има нещо, говоря със Сираков. Мисля, че ще намерим общ език, защото всичко се върти в една лодка. Ние почнахме да работим с Ивков в екип веднага, без да се познаваме. След като имах уверението, че ще бъде изчистено всичко финансов, а не е, значи нещо не е наред. Римската империя и Левски пропаднаха заради съветници. Няма да бъда повече част от тази реалност, в която е българският футбол. Истината няма да я прескачам“.

На въпрос на БГНЕС относно това какво му е харесало в играта на отбора срещу Лудогорец и дали вижда отборът като конкурент на „зелените“ догодина, той отвърна: "Нещо, което ми хареса, бяха желанието, амбицията на играчите. Играхме много атакуващо, с висока преса, играхме смело – не можех да говоря за много качествен стил, защото сме играли само два мача в тази схема. Отговорихме на критерия Левски – да спечелиш с добра игра и начинът, по който се държаха футболистите в Разград, значи нещо. Всеки картон или случай с Кордоба е като нож в гърба на целия отбор, ще се опитаме да градим. Знаете, че нищо не се знае в реванша – не сме станали по-добри от Лудогорец, а че играхме добре този мач. Ще продължат сигурно лъкатушенията, но ние трябва да отговорим по същия начин на нашите прекрасни привърженици“.

Не искам да влизам в тази тема, не ме и интересува. Това, което ме интересува, е да тренираме и да играем добре. Не ме интересуват директиви, а това ние да играем добре – ако го направим, ще победим и съдиите. За мен най-важното е играта на отбора да е на високо ниво. Играем ли добре, побеждаваме, ако губим, аз ще съм най-виновен. В тези мачове няма преимущество, единственият проблем ще е моето отсъствие, въпреки всичките негативизми. Съжалявам за напускането на Стойчо Младенов, той беше интересен съперник, футболното съперничество винаги трябва да е на високо ниво – спадна съперничеството, нивото, и Лудогорец вече толкова години е хегемон. И двата отбора играем слабо и не се развиваме, затова те са хегемон. Бях недоволен и след 3:0 с Пирин. Аз имам моето виждане за развитието, как се постигат успехи“, изрази Стоилов съжаление за раздялата на Стойчо Младенов с ЦСКА по-рано през деня.

Наско Сираков.

На въпрос на БГНЕС относно това дали Левски няма да изрази по-ясна позиция срещу българския футбол, като не подкрепи настоящето ръководство на Българския футболен съюз, Мъри сподели: „Левски постоянно си изказва мнението за проблемите на българския футбол. Ако за тези неща не се взимат мерки, рано или късно ще се потърси промяна и от Левски. Затова претендираме, още повече, че Борислав Михайлов е легенда на клуба. Няма как да застанем срещу него. Ние сме клубът, който всекидневно иска промяна в българския футбол. Ние искаме най-доброто за футбола. На този етап не са ме убедили и от другия лагер за промяна. Само общи приказки, коя е Лигата? И там също трябват промени, да чуем конкретика – падат ТВ правата, Левски е пряко зависим от това, какво правим? Левски е сам срещу много неща, Левски сам ще се спаси“.

Вярвам, че Левски ще играе почтено, гарантирам го това до края на сезона. Ние не можем да отстъпим от левскарския принцип. От тази гледна точка, няма да наруша споразумението и договорката със спонсора. Няма да нарушаваме по никакъв начин вътрешния ни финансов феърплей. С идването поставих задача евротурнири, когато бяхме в зоната на опасността. Успяхме да наваксаме част от изоставането – имаме шансове, за да се случи това нещо трябва да спечелим повечето си мачове до края, не мога да гарантирам евроучастие. Ако стигнем до груповата фаза, голяма част от бюджета ще бъде покрит от действията ни на терена. Левски ще има отбор, който ще участва в евротурнирите, ще създава млади играчи и ще се развива. Общо взето, нямам претенции от подкрепата на привържениците. Където и отидем, ние винаги се чувстваме като домакини. Няма какво повече да искаме от феновете, закупени билети, артикули. Има едно обединение между всички фракции, трябва да вървим заедно. За тях Левски е повече и могат да заровят всякакъв вид томаховки. По-интересен ще ми е мачът в неделя, преди да се е класирал някой – видях, пример, елиминирахме Лудогорец за Купата, чак треньорът го хвърляха. Ако вземем купата, тогава ще бъде щастлив.Първо ни чака ни много тежък реванш с Лудогорец – ние трябва да играем добре“, завърши старши треньорът на „сините“. /БГНЕС