Столичани почетоха паметта на кралица Елизабет II

„За мен кралицата беше олицетворение на благородство и величие. Голям късмет би имала България, ако имаше такива политици“, заяви пред БГНЕС със сълзи в очите София Чобанова. Жената бе дошла да остави цветя, защото според нея по някакъв начин трябва да почетем паметта на кралицата, да окажем необходимото уважение и преклонение, да запомним нейните дела. „За мен тя беше голяма жена“, каза София Чобанова.

Тя изрази надежда, че в късните часове на деня пред британската резиденция ще дойдат още хора, които да почетат Елизабет II, тъй като сега повечето са на работа. „Няма начин България да не сподели мъката на английския народ“, смята Чобанова.

Г-н Бояджиев сподели, че ще запомни кралицата като символно и историческо явление.

„По това, което толкова много съм чел и гледал за нея, това е голяма загуба на човечеството, защото такива световни лидери не само че не се раждат всеки ден, но и може би се раждат на хиляда години веднъж“, каза Илия Илиев. Той сподели, че по-рано днес е гледал разговор на Елизабет II с Владимир Путин и подчерта, че за него британската кралица е била човек-обединител на хората от целия свят. „Аз не знам някой да не я е уважавал или дори обичал, ако щете, тази жена. Стана ми много тъжно“, призна мъжът и уточни, че е разбрал за тъжната новина от интернет веднага след обявяването на кончината на кралицата. По думите на Илия Илиев една епоха си е отишла и това е загуба за всички нас. „Светла ѝ памет, беше велика“, каза в заключение той.

По-рано днес в знак на траур след смъртта на кралица Елизабет II свалиха наполовина трите знамена на Великобритания, България и Европейския съюз пред британското посолство на ул. „Московска“ 9, а граждани оставиха цветя пред сградата на посолството.

БГНЕС припомня, че кралица Елизабет II почина на 8 септември 2022 г. в замъка Балморал. Смъртта на британската кралица Елизабет II е голяма загуба за целия свят. Елизабет II ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща си Джордж VI след 10-дневен траур. /БГНЕС