Столичани предпочитат фермерските пазари заради различен вкус и връзката между производител и клиент

Различни вкус, качество, отглеждане на животните и пряка връзка между производител и клиент. Тези причини посочиха столичани пред БГНЕС като фактори да посещават фермерските пазари пред традиционните.

Вера сподели за БГНЕС, че вече си е купила яйца и кисело мляко, а сега ще си купи и домати. „Всяка сряда идвам тук на фермерския пазар пред Министерството на земеделието. Разликата във вкуса е много по – голяма, например за доматите вкусът е несравним, въпреки че цената е по – висока”, каза тя, след което поясни, че за яйца идва специално тук, защото са по – големи и много по – вкусни. „Сигурна съм, че са от свободни и хуманно гледани кокошки, което за мен е важно. Има и чудесен хляб, като цяло продават някои продукти, които определено са много по – вкусни и много по – качествени”, смята Вера.

Румяна, която току що си купи домати от фермерския пазар до Министерството на земеделието каза, че редовно пазарува от тук заради добрата продукция. „Тук е добра продукцията и затова предпочитам фермерските пазари пред традиционните”, каза още тя.

Петър Георгиев, който произвежда сладка, сиропи и някои видове плодове и е на пазара от 5 години сподели за БГНЕС, че интересът към фермерските пазари се засилва, защото е налице пряката връзка между производителите на храни и крайния клиент. „Комуникацията е много тясна и обратната връзка е налице веднага, клиентите казват дали имат забележка и как тя да бъде подобрена. Дори се е случвало клиентите да ни предлагат някои рецепти с молба да ги реализираме и мисля, че тук може да се намери истинското”, каза Петър Георгиев.

Зорница Ангелова, която продава био телешко месо, уточни, че според думите на клиенти продуктите на фермерските пазари са много по – качествени. „Начинът на приготвяне, качеството и отглеждането на животните е много по – различно, вкусът е много по- наситен”, каза още Зорница Ангелова.

На фермерския пазар пред Министерството на земеделието цената на доматите е 5, 00 лв./ кг., а на яйцата цената варираше според големината от 5,50 лв. до 7,50 лв. за 10 броя. /БГНЕС