Столичани: Зеленчуците и плодовете на пазара поскъпват всеки ден

Женският пазар е най-евтиният пазар в София, според столичани, обаче, зеленчуците и плодовете поскъпват с всеки изминал ден, предаде репортер на БГНЕС.


„Пазаруваме предимно зеленчуци – моркови, краставици, зеле. Всичко е поскъпнало, не само зеленчуците“, каза Хюсеин пред БГНЕС. Според един продавачите на пазара, това не е вярно, посочвайки, че доматите струват 1,30 лв/кг.


Надежда Вутова също е дошла в съботния ден, за да си купи сезонни плодове и зеленчуци, но обясни, че сама си произвежда някои от тях и това ѝ доставя удоволствие. Тя обясни, че за първи път от една година насам идва на Женския пазар и не може да прецени дали продуктите са поскъпнали. В сравнение с други места, от които пазарува, жената каза, че не мисли, че има разлика в цените. „Все пак трябва да ценим труда на селскостопанските труженици“, заяви пред БГНЕС Вутова.


Друга жена, пазаруваща на Женския пазар, също посочи, че продуктите не са поскъпнали.


„Някои от продуктите със сигурност са поскъпнали. Не съм обърнала особено внимание. Но пресните картофи са си доста скъпи“, каза пред БГНЕС Теменужка Илиева, като уточни, че е видяла пресни картофи на цена от 4 лв/кг. Това, което най-често тя купува от пазара, са домати, маруля, лук, картофи и моркови.


Любка Вутова току-що идва на Женския пазар. Тя отбеляза, че от вчерашния ден продуктите са поскъпнали. Жената най-често пазарува зеленчуци. „Зелени салатки, доматки, лук, но всеки ден се увеличават. Всеки божи ден“, подчерта тя.

Доматите на Женския пазар струват 1,30 лв/кг, пресният картоф – 3 – 4 лв/кг, морковите – 1,50 лв/кг. 500 грама чушки „Сиврия“ се продават на цена от 2 лв., а 100 грама люти чушки струва 1 лев. Българският лук се продава на цена от 2,99 лв/кг, а 500 грама чесън струва 6 лв. 4 лв струва килограм балучка. Килограм карфиол се продава на цена от 2 лв. За 1 лев можем да си купим две марули или пък три за 1,50 лв. 1 лев струва салата „Айсберг“. За половин килограм гъби ще платим 2,50 лв. Цената на орехите варира между 4,50 и 8 лв/кг.

Килограм ябълки струва 1,20 лв, бройка нар се продава на цена от 1,60 лв. За 1 кг портокали ще платим 1,20 лв, предлагат се и 2 кг на цена от 3 лв. 2,79 лв/кг струват бананите, лаймът – 7 лв/кг.

Екзотичният плод личи струва 12 лв/кг. На някои места на Женския пазар можем да си купим 500 грама ягоди за 2,50 лв, а на други щандове се предлагат килограм ягоди на цена от 12 лв. Цената на малините варира между 25 и 35 лв/кг, къпините струват 35 лв/кг. /БГНЕС