Столичната община не знае колко пострадали по софийските улици я съдят

Столична община не знае колко граждани, претърпели инцидент на улицата заради неравности по пътните настилки, са завели дела срещу нея. Това научи БГНЕС, която повече от седмица е отправила питане по темата към пресцентъра на „Московска“ 33. От там неколкократно обясниха, че юристите на общината не разделят делата и затова не могат да посочат колко точно са те и на каква стойност са исковете.

Справка в онлайн регистъра на съдебните решения показва, че Общината е осъдена по редица дела да плати десетки хиляди лева обезщетения на хора, пострадали заради лошото състояние на столичните тротоари. Въпросните дела са на стойност по около 30 000 лв. всяко.

Един от последните случаи е от миналата седмица, при който актрисата Стефания Кочева си чупи пръста на крака и се сдобива с охлузвания по цялото тяло при падане на новоремонтирания „Граф Игнатиев“.

„Вървях бързо, спънах се в издаден капак на шахта и полетях. Много се нараних. На мястото все още се виждат следи от скъсаните ми гривни, скъсах си дрехите“, разказва актрисата и колкото и абсурдно да звучи, се радва, че няма представления, защото в това състояние не би могла да играе на сцената на „Сатиричния театър“, тъй като куца и ходи бавно.

Кочева казва, че тя не е единственият случай и тъй като работи и живее в района всеки ден вижда много хора, които се спъват и падат по улицата.

„Това е абсурдно. В случая не си гледах в телефона. Когато ходя по неремонтирани тротоари, осеяни с много дупки си гледам в краката, но тук мислех, че мога да вървя спокойно“, коментира тя.

Въпреки неприятното изживяване, актрисата все още не е решила дали ще съди общината.

„Процедурата ми се струва доста тромава. Свързах се с адвокат и той ми каза, че процедурата е много дълга, изисква се време и пари. Каза че едно такова дело отнема средно 3 години. Според мен това нарочно е измислено така, за да откаже повечето хора, защото аз съм на ръба да се откажа“, заяви Кочева и добавя, че би пуснала сигнал, за да се предприемат мерки, дори и без да иска обезщетение.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че не е запозната с конкретния случай, но признава, че въпреки положените усилия за подобряване на инфраструктурата в града все още има тротоари и улици, които се нуждаят от ремонт.

„За съжаление има инциденти. Гражданите завеждат дела. Понякога печелят, понякога не успяват. Колко точно са в момента делата, динамично е числото и не бих могла да кажа. За съжаление това е част от работата“, коментира кметът.

Фандъкова добави, че обектът е в гаранция и ако дела и искове срещу общината в рамките на гаранцията ще си потърсят средствата от изпълнителя. Тя уточни, че обектът е АКТ 15, който позволява да се използва. /БГНЕС