Столичните болници затягат редиците заради COVID-19

Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%, което не налага промяна на мерките, заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Следим информацията всеки ден. На този етап не е необходимо да се променят противоепидемичните мерки, но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът“, каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Балтов и Фандъкова участваха в среща с директорите на всички столични болници с COVID-отделения, които на разговор в кабинета на здравния министър са докладвали за покачване на броя на хоспитализираните пациенти в столицата. Ето защо Столична община продължава със засилените проверки в търговските обекти и градския транспорт, където ще се следи за правилно носене на маски и спазване на дистанция.

Проф. Балтов коментира влизането на столицата отново в червената зона по брой заразени с COVID-19. Всички болници трябва да направят проверка на всички свои апаратури, кислородни инсталации, респиратори и други средства, необходими за лечението на болните с COVID-19”, уточни медикът и подчерта, че лечебните заведения трябва да докладват за състоянието им през следващата седмица.

„Нито една болница не съобщи да има недостиг на лични предпазни средства или медикаменти, необходими за лечение“, увери проф. Балтов.

Той бе категоричен, че въпреки забелязаното увеличение на новозаразените, няма сериозен ръст на хоспитализираните пациенти. На срещата е взето и решение такива разговори да се провеждат веднъж седмично, на които да бъдат обсъждани мерките за София.

Според директора на „Пирогов“ британският щам на коронавируса все повече се задълбочава, като в неговата болница лежат 7 пациенти с него. Те обаче не протичат по-тежко като клинична картина, но е по-заразен, смята той. Общо 120 са настанените за лечение с коронавирус, 16 от които са в интензивно отделение.

„Беше отчетено, че всички болници в София са в готовност. Има достатъчно свободни легла. Оборудвани и снабдени са с всичко необходимо – лекарства, дезинфектанти, маски, костюми. Не се налага нещо допълнително, за да се осигури готовността на болниците“, увери столичният градоначалник.

Фандъкова подчерта, че според нея не са необходими допълнителни мерки като вечерен час на моловете например, а единствено стриктното им спазване такива, каквито са в момента. Няма необходимост и от преструктуриране на общински лечебни заведения, стана ясно от думите ѝ. /БГНЕС