Столичните хотели – все още тъмни, празни или в ремонт

Големите столични хотели остават празни и затворени въпреки издаденото на 13 май от здравния министър разрешение за отваряне, показа проверка на БГНЕС.

Разходката на екипа сред централните хотели показа, че на един от тях продължават ремонтни дейности, на друг се извършват почиствания, а на трети все още стоят залепени бележки, на които пише че е затворен съобразно изискванията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването.

Известно оживление има сред малките бутикови хотелчета извън централната градска част. Някои от тях са подредили маси на разстояние от метър и половина, градините с цветя са изнесени, но посетители няма.

По отношение на откритите площи също е спазена наредбата, поставени са дезинфектанти, разделен е вход и изход за посетители.

Дни след рестарта на този сектор малко хотели отвориха врати и по Черноморието. Очакванията са, че местата за настаняване и къщи за гости постепенно ще се напълнят през следващите две седмици.

МЕРКИ

Министерството на туризма публикува на интернет страницата си проект за подробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение.

Сред общите правила се посочва, че ще се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Разрешено е ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка. /БГНЕС