Столнеберг към Ердоган: Швеция изпълни задълженията си за членство в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Анкара да се откаже от противопоставянето си на кандидатурата на Швеция за членство в Алианса, като заяви, че Стокхолм е отговорил на опасенията на Турция, свързани със сигурността, предаде АФП.


"Швеция е предприела значителни конкретни стъпки, за да отговори на опасенията на Турция и изпълни задълженията си", заяви Столтенберг след среща с турския президент Ердоган.

Наричайки Турция важен и високо ценен съюзник, генералният секретар на НАТО похвали приноса на Турция за мироопазващата мисия на НАТО в Косово, включително за подкрепленията след неотдавнашните размирици в Северно Косово, се казва в прессъобщение в официалния сайт на НАТО.

Той също така благодари на Анкара за приноса ѝ към обучението на НАТО за иракските сили, за предварителното изпращане на войски в многонационалната бойна група в Унгария и за силната подкрепа за Украйна, включително чрез ръководството на инициативата "Черноморско зърно".

Столтенберг поздрави президента Ердоган за преизбирането му и за високата избирателна активност от турския народ. Двамата обсъдиха редица въпроси от дневния ред на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, включително подкрепата за Украйна, работата за укрепване на възпирането и отбраната и борбата с тероризма.

Основен акцент на срещата беше кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, по повод на която Столтенберг заяви:


„Стокхолм предприе значителни, конкретни стъпки, за да отговори на опасенията на Турция, включително изменение на шведската конституция, прекратяване на оръжейното ембарго и засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма, включително срещу ПКК“.

Той отбеляза още, че през последните няколко дни е влязло в сила ново важно антитерористично законодателство и че Швеция е изпълнила задълженията си.

Столтенберг заяви, че е трудно да се видят демонстрации срещу Турция и НАТО в Швеция, но „не трябва да се позволява на организаторите да успеят в опитите си да блокират сътрудничеството в борбата с тероризма и да спрат Швеция да се присъедини към Алианса“.

Генералният секретар и президентът Ердоган се договориха Постоянният съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция да се срещне отново след седмица, с очакване за финализирането на присъединяването на Швеция във възможно най-кратък срок. /БГНЕС