Столтенберг: Въпросът за членството на Швеция в НАТО трябва да бъде приключен скоро

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че е време Швеция да се присъедини към военния блок в обръщение след петата среща на постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция в белгийската столица Брюксел, предаде АФП.


Това е в интерес на всички съюзници. Искаме да приключим процеса възможно най-скоро. Демонстрациите в Швеция целят да спрат присъединяването на страната към НАТО и да отслабят Алианса. Единствените, които имат полза от това, са тези, които искат да разделят НАТО. Всяко по-нататъшно отлагане ще бъде приветствано от ПКК и президента Владимир Путин", заяви Столтенберг.

Според него турският президент Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят одобрението на кандидатурата на Швеция.

Турският външен министър Хакан Фидан подчерта, че законодателните промени в Швеция в съответствие с меморандума, подписан в Мадрид миналата година, трябва да бъдат отразени на практика.

Фидан подчерта, че "е наложително страните, желаещи да се присъединят към НАТО, да заемат твърда позиция в борбата срещу тероризма".

"Швеция е предприела стъпки по отношение на законодателните промени, но законодателните промени трябва да намерят отражение на практика,", добави той.

„Швеция не може да предотврати провокациите, което се отразява на позицията на Анкара“, уточни Фидан, визирайки неотдавнашното оскверняване на Корана в Стокхолм.

Според турският външен министър Турция напълно подкрепя политиката на отворени врати на военния съюз.

От своя страна шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви, че по време на срещата е постигнат напредък и страната му очаква "положително решение следващата седмица".

Срещата на върха на лидерите на НАТО ще се проведе във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли.

По-рано генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че той, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и шведският министър-председател Улф Кристерсон ще проведат разговори във Вилнюс в понеделник - в навечерието на срещата на върха - "като следваща стъпка в този процес".

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО скоро след като Русия започна война в Украйна през февруари миналата година.

Въпреки че Турция одобри членството на Финландия, тя не ратифицира кандидатурата на Швеция, заявявайки, че Стокхолм все още не е отговорил на опасенията ѝ за сигурността. /БГНЕС