Столтенберг: ЕС да инвестира в отбрана, но без да дублира НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова ЕС да инвестира в отбраната и да укрепи алианса, но не и да създава дублиращи се структури.

Столтенберг говори на пресконференция след двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

"Очаквам с нетърпение новата декларация за отношенията между ЕС и НАТО. Трябва да имаме общ подход към сигурността. Приветствам нарастващите усилия на страните от ЕС в областта на отбраната в рамките на НАТО и призовавам за повече инвестиции, по-модерни сили и способности през следващите години. Но тези усилия не бива да дублират дейностите на НАТО, имаме нужда от нови способности, а не от нови структури", каза той.

Столтенберг заяви, че сътрудничеството между НАТО и ЕС е достигнало безпрецедентно ниво.

"Обменяме информация в реално време за заплахите в киберпространството. В Егейско море нашата военноморска мисия си сътрудничи с ЕС за изпълнение на споразумението с Турция, а в Косово войските на НАТО работят с дипломатите на ЕС за поддържане на мира и сигурността в региона", обясни генералният секретар.

Той подчерта, че "сред новите приоритети на сътрудничеството между НАТО и ЕС е борбата срещу зловредните технологии и въздействието на изменението на климата върху сигурността".

По-рано ръководителят на НАТО заяви, че Европейският съюз и НАТО в момента работят по съвместна декларация за сътрудничество, която може да бъде подписана през декември тази година.

Столтенберг съобщи също по-рано, че страните от НАТО са се споразумели за първата си стратегия за развитие на изкуствения интелект.

"Днес съюзниците подписаха и споразумение за създаване на фонд за иновации на НАТО. Очаквам този фонд да инвестира 1 милиард евро в иновации във всички области, в които се работи по нови технологии. Взехме и друго важно решение. Съюзниците одобриха първата стратегия за развитие на изкуствения интелект, която ще определи стандартите за отговорно използване на изкуствения интелект в съответствие с международното право", каза той.

Ръководителите на отбраната на НАТО одобриха в четвъртък глобален план на Алианса за отбрана при кризи и конфликти, припомня БГНЕС. Планът определя отговора на НАТО на широкомащабен военен конфликт с Русия и включва възможността за бойни операции от Балтийския до Черноморския регион, съобщи по-рано Ройтерс, позовавайки се на американски дипломати. Според Столтенберг министрите на отбраната на НАТО са договорили и обвързващи цели за държавите от Алианса да придобият нови оръжия и оборудване. /БГНЕС