Столтенберг: Германия решава дали ще даде на Украйна ракети "Пейтриът“

Германия трябва да реши дали да достави на Украйна противоракетни системи "Пейтриът", заяви ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, след като Полша призова Берлин да ги изпрати в Украйна.

Германия предложи да разположи в Полша модерната американска система "Пейтриът", след като миналата седмица полско село беше ударено, за който се смята, че е от заблудена украинска ракета за противовъздушна отбрана.

Но полските власти казаха на Берлин вместо това да изпрати системата в Украйна, за да помогне на Киев да се защити от обстрела на страната с руски ракети.

"Приветствам германското предложение за укрепване на противовъздушната отбрана на Полша, като предлагаме да разположим батареи "Пейтриът" - заяви Столтенберг.

Той обаче настоя, че всички планове за изпращане на конкретни оръжия в Украйна са "национални решения".

"Понякога има споразумения с крайни потребители и други неща, така че те трябва да се консултират с други съюзници, но в крайна сметка това трябва да бъде взето от националните правителства", каза Столтенберг.

В четвъртък министърът на отбраната на Германия заяви, че Берлин ще трябва да обсъди с НАТО всяко предложение за изпращане на системата "Пейтриът" в Украйна, защото тя е част от интегрираната отбрана на алианса.

Говорителка на германското правителство заяви, че Берлин е взел под внимание позицията на Варшава, като добави: "В момента обсъждаме с нашите съюзници как да се отнесем към предложението на Полша..."

Съюзниците от НАТО вече предоставиха на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, за да ѝ помогнат да отвърне на руската инвазия, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Германия предостави на Киев система със среден обсег на действие "Iris-T" като част от усилията на западните държави да подсилят защитата на Украйна срещу руски удари.

Столтенберг заяви, че ще призове външните министри от НАТО, които ще се срещнат в Букурещ следващата седмица, да увеличат доставките за Украйна.

"Най-добрият начин да увеличим шансовете за мирно решение е да подкрепим Украйна", каза той.

"Затова НАТО ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Ние няма да отстъпим."

Съединените щати и други съюзници от НАТО досега са се въздържали от изпращане на системата с далечен обсег на действие "Пейтриът" в Украйна.

Американската система е ключова част от въздушната отбрана на алианса за неговия източен фланг.

Вашингтон вече е разположил ракети "Пейтриът" в Полша, а Берлин ги е разположил в Словакия. /БГНЕС, АФП