Столтенберг: Колкото по-силна е Украйна, толкова по-бързо ще приключи войната

"Мир на всяка цена няма да значи мир, а окупация. Колкото по-силна става Украйна, толкова по-бързо ще приключи войната", това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.


Генералният секретар Столтенберг, който е на необявено посещение в Киев заяви, че мир на всяка цена няма да значи мир, а окупация. Колкото по-силна става Украйна, толкова по-бързо ще приключи войната. Той допълни, че украинските сили "постепенно печелят позиции" в контраофанзивата си срещу руските сили и че Украйна е "по-близо до НАТО от всякога", предаде АФП.

"(Въпрос на време е) Украйна да стане член на алианса. Правим всичко възможно, за да приближим този момент", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с ръководителя на НАТО.

Столтенберг заяви също, че руските войски се сражават за "имперските илюзии" на Москва.

Столтенберг обяви, че НАТО вече е сключила всеобхватни рамкови договори с оръжейни компании на стойност 2,4 млрд. евро за ключови боеприпаси, включително твърди поръчки на стойност 1 млрд. евро.

Той заяви, че тези договори ще позволят на членовете на НАТО да попълнят изчерпаните си запаси, като същевременно ще продължат да снабдяват Украйна с боеприпаси. /БГНЕС