Столтенберг: Комуникациите на нови членове на НАТО като РС Македония трябва да са сигурни

Държавите, които се присъединяват към НАТО, като Северна Македония, трябва да имат сигурен начин за комуникация, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за „Гласът на Америка“.

„ Има стандарти, които трябва да бъдат спазени, що се отнася до гражданската инфраструктура и телекомуникациите като 5G. Това важи и за новите бъдещи членове като Северна Македония. Тези стандарти не се изискват за страните, които не са членки, но можем да ги помолим или да ги посъветваме да направят това“, заяви Столтенберг за възможното въздействие на други глобални сили в региона и предизвикателствата към сигурността, пред които се изправя НАТО.

За разлика от преди, когато най-голямата заплаха беше само бившият СССР, каза Столтенберг, сега заплахите идват от много страни – като например кибератаките ... и не могат да бъдат предвидени.

"Следователно е важно НАТО да бъде подготвена, за да може да реагира по подходящ начин на всяка нова криза", каза генералният секретар на алианса.

Запитан защо НАТО продължава политиката си на „отворени врати“ към малки държави, които не са силни по отношение на въоръжения, армии и сигурност, Столтенберг казва: „Когато нашите съседи са стабилни и ние сме в безопасност и когато те се присъединят към НАТО, тогава ние ще бъдем в още по-голяма безопасност “.

„ Един от най-големите успехи на НАТО е фактът, че със скорошното присъединяване на Северна Македония, от първоначалните 12, ще станем съюз на 30 държави. Много от тях са членове на ЕС. Всичко това означава, че стотици милиони хора вече са се присъединили към демокрацията и икономическия просперитет. Това прави Европа по-обединена и по-спокойна от всякога“, каза Йенс Столтенберг./БГНЕС