Столтенберг: Конфликтът ще продължи години

НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта, а трябва да избегне разпространението на военните действия в други страни. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг".

"За съжаление, трябва да сме готови за продължителна война в Украйна, която може да се проточи с месеци или дори години. В дългосрочен план Украйна не може да се защитава само с оръжия от съветската епоха и трябва да премине към модерни западни оръжия", каза той. Украйна спешно се нуждае от повече тежки оръжия, а Западът трябва да увеличи доставките.

Според генералния секретар трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати разпространението на конфликта в други страни. "Ето защо не изпращаме войски на НАТО в Украйна", обясни Столтенберг. "Ние подкрепяме тази страна, но НАТО съзнателно не е страна във войната.

Ако Швеция и Финландия подадат молба за присъединяване към НАТО, те ще получат известна подкрепа от алианса през преходния период - от момента на подаване на молбата до одобрението от парламентите на алианса, каза Йенс Столтенберг.

"Една страна получава пълна защита по член 5 в момента, в който стане пълноправен член. Но ако двете страни подадат молба за членство, в преходния етап … съм сигурен, че на Швеция и Финландия могат да бъдат предоставени подходящи гаранции за сигурност", каза той.

Има различни възможности. Това може да бъде, например, изявление на НАТО или повече присъствие и учения в двете държави.

Столтенберг също така заяви, че вратата на алианса остава отворена. Според него Швеция и Финландия "вече отговарят на почти всички стандарти на НАТО". "Ако те решат да се присъединят, това ще укрепи алианса и сигурността в Европа", заяви генералният секретар. /БГНЕС