Столтенберг: Москва мълчи за заседание на Съвета НАТО-Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг твърди, че Москва все още не е отговорила на продължаващото да важи предложение на Северноатлантическия алианс да бъде домакин на заседание на Съвета НАТО-Русия (СНР), заяви той в интервю за агенция ДПА.

"В началото на 2020 г. поканихме Русия на заседание на Съвета НАТО-Русия. Те не реагираха, но поканата ни все още е валидна", каза Столтенберг. "Твърдо вярвам в диалога и призовавам Русия към него", добави той. „Мисля, че диалогът ще помогне за намаляване на риска от инциденти, произшествия и грешни пресмятания и че може да допринесе за подобряване на отношенията“, каза генералният секретар на НАТО. В началото на декември беше публикуван доклад за реформата „НАТО – 2030”, в който се посочва, че организацията счита Русия за основна военна заплаха за неговата сигурност поне до 2030 година. В същото време в документа се отбелязва, че НАТО счита за необходимо да запази Съвета Русия-НАТО като инструмент за политически диалог за мирно съжителство с Руската федерация, но алиансът възнамерява да води този диалог "от позиция на сила и атлантическото единство". Коментирайки този доклад, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че Русия е объркана от изразените в него твърдения, че Москва е отхвърлила опитите на НАТО да изгради обща архитектура за сигурност. Според нея именно НАТО е отхвърлила предложенията на Русия за преодоляване на кризата в отношенията.

Столтенберг коментира и закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Според генералния секретар руските системи за ПВО са несъвместими с технологиите на НАТО и не могат да бъдат интегрирани в системата на алианса. "Няколко пъти посочих на Турция, че руската техника за ПВО е несъвместима с технологиите на НАТО. Системата С-400 не може да бъде интегрирана в противовъздушната отбрана на НАТО", каза той. "Това също представлява риск за съюзническите самолети", добави Столтенберг. "В тази връзка приветствам преговорите между Турция и други съюзници за евентуално доставяне на [системи за противовъздушна отбрана] „Пейтриът” или SAMP/T. Това са системи, които ще укрепят противовъздушната отбрана на Турция и в същото време могат да бъдат интегрирани в системата за противовъздушна отбрана на НАТО", каза генералният секретар. Позовавайки се на конфликта по този въпрос между Анкара и Вашингтон, Столтенберг посочи, че "от време на време възникват разногласия" между партньорите. "Съжалявам, че сега сме в ситуация, в която един съюзник налага санкции срещу друг съюзник. Но тези конфликти няма да ни попречат да вземаме решения в НАТО", каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт. /БГНЕС и ТАСС