Столтенберг: Можем да постигнем съгласие с Турция относно кандидатурите на Швеция и Финландия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "опасенията", изразени от Турция във връзка с кандидатурите на Швеция и Финландия за членство във военния алианс, се разглеждат.

"Разбира се, ние разглеждаме опасенията, които Турция изрази", за да намерим "споразумение за това как да продължим напред", заяви Столтенберг на пресконференция в Копенхаген.

Турция се противопостави на кандидатурите на двете скандинавски държави заради това, което смята за пренебрежение към кюрдските войнствени групировки.

Финландия и Швеция представиха своите кандидатури за членство в НАТО в сряда и макар че много от 30-те членове на алианса побързаха да ги приветстват, всяка кандидатура за членство трябва да бъде одобрена единодушно.

Турция обвинява Швеция и Финландия, че действат като огнище на терористични групировки, а президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява, че Анкара няма да одобри разширяването.

С възражението на Турция посланиците, които се срещнаха в Брюксел в сряда, не успяха да постигнат консенсус за започване на официални преговори за членство.

Говорейки пред репортери, Столтенберг - който преди това заяви, че Финландия и Швеция ще бъдат посрещнати "с отворени обятия" - днес подчерта "дългогодишния опит в НАТО да се преодоляват различията и да се постига съгласие".

"Абсолютно съм сигурен, че сме в състояние да постигнем съгласие и по този въпрос", добави Столтенберг.

И двете страни не са участвали във военни съюзи в продължение на десетилетия, дори векове в случая на Швеция, но нахлуването на Русия в Украйна предизвика драматична промяна в общественото и политическото мнение в двете скандинавски съседки.

Столтенберг също така повтори увереността си, че алиансът ще успее да постигне "бързо решение" по кандидатурите.

Генералният секретар заяви по отношение на конфликта между Русия и Украйна, че "тази война може да продължи дълго време".

"Трябва да бъдем подготвени за това", каза той.

Подчертавайки, че Русия не е успяла да постигне стратегическите си цели в Украйна, Столтенберг заяви, че не вярват, че Русия се е отказала от тези цели.

"Украйна може да спечели тази война", добави той. /БГНЕС, АФП