Столтенберг: НАТО е обезпокоен от реториката в Република Сръбска

Най-високопоставеният представител на НАТО изрази днес подкрепата на блока за суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, като изрази "сериозна загриженост относно подстрекателската реторика в Република Сръбска".

"Единните структури на Босна и Херцеговина са важни за стабилността на страната. По-специално това са въоръжените сили - една от най-силните мултиетнически институции в страната", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в централата на НАТО в Брюксел.

В речта си след съвместна пресконференция с министър-председателя на Черна Гора Здравко Кривокапич Столтенберг подчерта ангажимента на НАТО към "силния политически диалог и практическото сътрудничество с Босна и Херцеговина".

"Ще продължим да подкрепяме усилията за реформи в страната. Те са в полза на нейния народ", каза той и добави, че алиансът ще "продължи да изгражда стабилност, сигурност и сътрудничество в Западните Балкани".

"Продължаваме да наблюдаваме големи и необичайни концентрации на руски сили в близост до границите на Украйна. НАТО остава бдителна и ние следим ситуацията много внимателно", отбеляза той.

Столтенберг днес призова Русия да "спре провокациите си, да деескалира напрежението и да бъде „прозрачна по отношение на военните си дейности"./БГНЕС