Столтенберг: НАТО е регионален съюз, изправен пред глобални предизвикателства

„НАТО е регионален съюз, но той е изправен пред глобални предизвикателства“, това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след срещата на външните министри в Брюксел.


„Китай не враг, като всички съюзници водят диалог с Пекин. Въпреки това трябва да сме наясно с действията на Китай, които могат да повлияят на нашата сигурност. НАТО е алианс между Америка и Европа, но проблемите са глобални и ще защитаваме интересите на нашите партньори в Тихия океан“, заяви той.

„Китай не е в Европа, не е в нашата зона на сигурност, но това което прави има значение за нас. Пекин стремглаво си модернизира армията, проявява агресивно поведение към нейните съседи и в Южнокитайско море, както и има множество нарушения на правата на човека. Всичко това има значение за нашата сигурност. НАТО е регионален съюз, но той е изправен пред глобални предизвикателства“, допълни ръководителят на алианса.

Столтенберг обърна внимание конфликта в Газа, като приветства увеличението на примирието.

„Министрите обърнаха внимание на военните действия в Близкия Изток и приветстваха примирието между Хамас и Израел. Надяваме се да се увеличи още повече паузата.“

„НАТО не играя роля в конфликта между Израел и Палестина. Отделни съюзници и партньори участват в него. Не алианса като цяло. Ние се опитваме да не позволяваме войната да ескалира“, изтъкна Столтенберг.

Голяма част от вниманието беше заето от Украйна. Столтенберг подчерта новите пакети помощ за Киев и нуждата от постоянна подкрепа за страната.

„Отново заявихме нашата подкрепа за Украйна, докато тя се отбранява от руските атаки. Видяхме няколко пакета с помощ през последните дни. Германия обеща 8 млрд. евро за следващата година и Нидерландия над 2 млрд. Румъния отвори обучителен център за украински пилоти на Ф-16. САЩ и Финландия ще предоставят повече системи за ПВО и муниции. Това помага да спасим украински животи и показваме на Русия, че няма да се откажем от подкрепата.“

Той също така коментира разликите между войната в Газа и в Украйна, както и значението на международното право.

„Международното право трябва да се уважава във всеки конфликт и трябва винаги да се пазят цивилните. Това е нашето послание за Газа и всички други конфликти. Ситуацията в Газа и Украйна е различна, Украйна не е опасност за Русия, Украйна не е нападала Русия. Украйна има правото да се защитава срещу агресията, да запази териториалната си цялост и всички съюзници сме обединени в това мнение. Подкрепата за Украйна е подкрепа за международното право“, акцентира Столтенберг. /БГНЕС