Столтенберг: НАТО изразява предпазлив оптимизъм

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че индикациите от страна на Русия, че е готова да води дипломация по отношение на кризата в Украйна, са положителни, но няма признаци Москва да изтегли войските си от границата.

"Има признаци от страна на Москва, че иска дипломацията да продължи, това дава основания за предпазлив оптимизъм. Но досега не сме видели никакви признаци за деескалация на място", заяви Столтенберг пред журналисти.

Столтенберг засегна и темата Русия-Китай, като зави, че "сближаване между двете страни- военно и дипломатическо - това е реалност, която засяга безопасността на НАТО".

"НАТО се сблъсква с реалност, в която Руската федерация и Китайската народна република стават все по-близки и провеждат съвместни учения, което се отразява на сигурността на Алианса", каза той.

Той съобщи също, че министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят укрепването на отбраната на 16-17 февруари, като с колегите им от Грузия и Украйна ще обсъдят ситуацията в Черноморския регион. Според Столтенберг НАТО е готова да проведе поредица от срещи с Русия по темата за Украйна и контрола на въоръженията.

Той също така заяви, че НАТО иска да види изтегляне не само на руските войски, но и на тежкото въоръжение от границите на Украйна. /БГНЕС