Столтенберг: НАТО може да открие морска база в Албания

Военното ръководство на НАТО оценява възможностите да инвестира в изграждането на военноморска база в Албания. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след среща с президента на страната Илир Мета.

Албанският лидер е на посещение в Брюксел, където разговаря с генералния секретар на Северноатлантическия алианс. Министърът на отбраната на Албания Олта Джачка по-рано в официално писмо предложи откриването на военноморска база на НАТО в своята страна.

„Албания играе важна роля в НАТО, това е важно и за нея, и за НАТО. Както съм казвал, ние вече имаме програма, по която инвестираме и управляваме авиобаза в Албания. До момента не е взето решение за инвестиции във военноморска база, но това е нещо, което се разглежда от нашето военно ръководство и нашите военни експерти. Въз основа на това, НАТО ще вземе решение“, заяви Столтенберг.

В края на януари албанският президент заяви, че изграждането на първата авиобаза на НАТО е стратегическа инвестиция в сигурността и още повече ще обвърже Албания с алианса.

През август 2018 г. албанският премиер Еди Рама обяви, че НАТО е взело решение за строителството на първата авиобаза в Западните Балкани, която ще се намира в Централна Албания. За място е избрано старото военно летище Кучова в окръг Берат. НАТО планира да вложи само през първия етап от модернизацията на летището над 50 милиона долара. /РИА „Новости“