НАТО няма да отстъпи от политиката на отворени врати

НАТО никога няма да направи компромис с политиката си на отворени врати за членство, заяви ръководителят на организацията Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба преди заседанието на Комисията НАТО-Украйна в Брюксел.

Столтенберг добави, че блокът ще помогне на Украйна да се придвижи към членство в алианса. Той също така заяви, че преговорите за сигурност с Русия тази седмица може да не разрешат всички въпроси наведнъж, но все пак могат да осигурят път за избягване на конфликт.

"Възможно е да се сключат сделки с Русия... Това, на което се надяваме, е да се споразумеем за пътя напред, да се споразумеем за поредица от срещи, да се споразумеем за процес", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Ръководителят на НАТО отново предупреди Русия за "тежка цена", ако нападне Украйна.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че предстоящите разговори между Русия и САЩ за стратегическата стабилност трябва да бъдат посветени на невъзможността Украйна да се присъедини към НАТО. /БГНЕС