Столтенберг: НАТО няма да се изтегли от Афганистан „преди да настъпи моментът”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че алиансът няма да изтегли войските си от Афганистан "преди да е настъпил моментът", преди дискусия от министрите на отбраната относно мисията, предаде АФП

Министрите на 30-те държави-членки на НАТО ще проведат своите преговори на най-високо ниво, след като президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да работи по-тясно със съюзниците след четири години напрежение по времето на Доналд Тръмп.

В началото на дневния ред на виртуалната конференция ще бъде съдбата на 9600-членната мисия на алианса за подкрепа в Афганистан, след като Тръмп сключи сделка с талибаните за изтегляне на войските.

Бъдещото разполагане зависи от това дали Байдън се съгласи да се придържа към определения за месец май срок за изтегляне на чуждите сили или рискува кървава реакция от ислямистките бунтовници, като остави войските в Афганистан.

"Въпреки че никой съюзник не иска да остане в Афганистан по-дълго от необходимото, ние няма да напуснем, преди да е настъпил моментът", каза Столтенберг на медийна конференция.

"Министрите ще продължат да оценяват ситуацията на място и да наблюдават развитието отблизо."

Администрацията на Байдън заяви, че преразглежда сделката, а Пентагонът обвини талибаните, че не са изпълнили обещанията, които включват намаляване на атаките и прекъсване на връзките с бунтовнически групировки като Ал-Кайда.

Не се очаква министрите на отбраната да направят конкретно съобщение за бъдещето на мисията на тяхната среща.

Съюзниците от НАТО искат САЩ да се консултират по-отблизо с тях, след като се почувстваха оставени встрани, когато Тръмп намали числеността на американските войски до 2500 през януари, най-малобройният личен състав от началото на войната през 2001 г. Насилието на талибаните се засили през последните месеци на фона на неефективните мирни преговори с правителството в Кабул. Групата предупреди министрите от НАТО да не търсят "продължаване на окупацията и войната".

"Талибаните трябва да намалят насилието, да преговарят добросъвестно и да изпълнят ангажимента си да спрат да си сътрудничат с националните терористични групи," каза Столтенберг.

"Нашата обща цел е ясна. Афганистан никога повече не трябва да служи като убежище за терористите, за да атакуват нашите родини." Проучване, поискано от Конгреса на САЩ, призовава за забавяне на изтеглянето, като предупреждава, че изтеглянето на чуждите сили ефективно ще даде победа на талибаните./БГНЕС