Столтенберг: НАТО обмисля дълсрочно присъствие на бойни групи в района на Черно море

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че НАТО обмисля да изпрати бойни екипи в Румъния.

"В момента проучваме възможността за дългосрочно присъствие в югоизточната част на алианса. Вече имаме бойни групи в Балтийските държави и Полша. Проучваме възможността за разполагане на подобни групи в района на Черно море в Румъния", каза той на съвместна пресконференция с британския премиер Борис Джонсън.

Ръководителят на блока добави също, че украинската армия днес е много по-добре подготвена, отколкото през 2014 г.

"Украинските отбранителни сили са по-добре оборудвани, по-добре обучени, по-добре управлявани", каза той.

Според Столтенберг "Великобритания и други членове на Алианса подкрепят отбранителните сили на Украйна, за да могат те да се защитават, това е право на всяка нация".

САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Полша, Турция, Литва, Чешката република, България, Румъния и Естония участват в доставки на оръжие на обща стойност милиарди долари. Освен това в Украйна продължават да пристигат западни военни инструктори.

Великобритания ще изпрати кораби и патрулни плавателни съдове в Средиземно и Черно море, за да гарантира сигурността на НАТО, заяви британският министър-председател Борис Джонсън на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Джонсън изтъкна, че Европа е изправена пред най-тежката си криза в областта на сигурността от десетилетия насам.

"Добавяме още 350 военнослужещи от 45-ия батальон за специални операции в Полша, осигуряваме въздушно наблюдение в Румъния, увеличаваме броя на изтребителите Typhoon, които разгръщаме с Кипър, и изпращаме кораби в Източното Средиземноморие и Черно море - OPV (патрулни кораби) и тип 45 (разрушител)", каза той.

Предложението на Лондон за укрепване на сигурността на НАТО включва удвояване на броя на британските военнослужещи в Естония в подкрепа на разширеното присъствие на НАТО, изпращане на повече самолети на Кралските военновъздушни сили за създаване на ескадрила в Южна Европа и изпращане на кораби на Кралския флот "Trent" и разрушители тип 45 на Кралските военноморски сили в Източното Средиземноморие, заявиха по-рано от кабинета на Джонсън. /БГНЕС