Столтенберг: НАТО подкрепи България срещу коронавируса

НАТО е подкрепило България в борбата с COVID-19. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

На видео пресконференцията Столтенберг запозна медиите с помощта, оказана от пакта през последните няколко дни. Благодарение на стратегическия въздушен транспорт на НАТО са направени „решаващи доставки за съюзниците, включително за България, Литва, Полша и Румъния“, каза той.

Столтенберг посочи, че Чехия, Унгария, Холандия, Норвегия, Словения, Турция и Съединените щати са изпратили медицинска и финансова подкрепа на най-новия съюзник – РС Македония.

Също така Центърът за реагиране при бедствия на НАТО улесни доставката от Дания за Италия на вентилатори и полева болница до Италия, а от Германия - за Испания.

Става известно, че Турция е доставила медицински доставки на съюзници и партньори на Балканите след подобни доставки в Италия и Испания.

Страните от НАТО трябва да извлекат поуки от коронавирусната криза, като гледат да увеличат националните запаси от медицинско оборудване, за да избегнат прекомерното разчитане на външни доставчици, заяви Столтенберг.

"Трябва да разгледаме проблемите с доставките на медицинско оборудване и защитни костюми, лекарства и всякакви подобни неща. И също така да IR задаваме въпроси като: твърде зависими ли сме от производството, идващо отвън?", каза той.

"Националната устойчивост в отговорността на НАТО", каза той. "Всички тези проблеми - устойчивост, национална устойчивост, включително осигуряване на необходимото медицинско оборудване - ще бъдат част от процеса на научаване на уроците след тази криза."

Столтенберг говори ден преди министрите на отбраната на НАТО да проведат видеоконференция, фокусирана върху последствията от пандемията.

Той каза, че разговорите ще имат за цел да засилят подкрепата между държавите-членки, по-специално чрез идентифициране на свободен капацитет в доставките и във военния транспорт, за да се снабдят с медицински съоръжения там, където е необходимо.

Той засегна и вероятното въздействие на коронавирусната криза върху разходите за отбрана сред страните-членки на алианса, чиито икономики се очаква да се свият, но каза, че е "твърде рано" да се пресмята сривът.

Във всеки случай предизвикателствата, пред които НАТО беше изправена преди кризата, не са отминали и пактът все още трябва да се справя с тях.

"Все още има терористична заплаха. В киберпространството има заплахи. И виждаме глобалното изместване на силата с възхода на Китай и виждаме по-уверена Русия", каза Столтенберг. /БГНЕС