Столтенберг: НАТО се пренастройва изцяло за един по-опасен свят

На срещата на върха през юни в испанската столица Мадрид НАТО "ще очертае пътя напред за следващото десетилетие", каза ръководителят на алианса Йенс Столтенберг.

"Ще пренастроим възпирането и отбраната си за един по-опасен свят", заяви Йенс Столтенберг на церемония в Испания по случай 40-годишнината от присъединяването на страната към НАТО.

Той припомни, че на срещата на върха в Мадрид през 1997 г. са започнали преговори за евентуалното членство на Унгария, Полша и Чешката република в НАТО.

"Тази среща на върха отбеляза нова ера на надежда и стремеж. Отворената врата на НАТО и разширяването на Европейския съюз помогнаха за разпространението на свободата, демокрацията и просперитета в Европа. Тя беше и остава исторически успех", заяви Столтенберг.

Той допълни, че срещата следващия месец в Мадрид ще бъде "още една историческа среща на върха".

"Този път обаче контекстът е много различен. Не е нов прилив на свобода, а студеният полъх на конфликта", каза той. "Русия води агресивна война срещу Украйна. Авторитарните режими се стремят да подкопаят международния ред, основан на правила. Принудителните политики на Китай поставят под въпрос нашите интереси, сигурност и ценности. А Китай се присъедини към Русия в откритото оспорване на правото на всяка страна да избира своя собствен път."

Според Столтенберг НАТО се стреми да "задълбочи сътрудничеството си със сходни страни и организации, включително с Европейския съюз и страните от Индо-Тихоокеанския регион".

"Срещата на върха в Мадрид е важна възможност да потвърдим отново ангажимента си към ценностите на НАТО и жизненоважното значение на съвместната работа на Европа и Северна Америка в НАТО", каза той.

Столтенберг, към когото на събитието се присъединиха испанският крал Фелипе и министър-председателят Педро Санчес, потвърди, че Финландия и Швеция - последните европейски държави, които искат да станат членове на НАТО - също ще присъстват на срещата на върха, насрочена за 29-30 юни. /БГНЕС